Koreňová čakra (bazálna)

chakra01.gif 

Koreňová čakra sa nachádza v oblasti pubickej kosti, “chvostíka”.

Indické meno: Muladhara (=”podpora koreňov”)

Zodpovedá za: boliestky, prežitie, bezpečnosť, uzemnenie.

Farba: červená.

Element: zem

Časti tela: boky, nohy, spodný chrbát, rektum, vagína, uterus, (hrubé črevo).

Planéta: Saturn

Vibrácia: C (do)

Bídža: Lam

Koreňová čakra zodpovedá za zakotvenie tela na zemi a spojenie s naším éterickým dvojníkom. Vytvára základ pre celú našu konštrukciu osobnosti a fyzickú identitu. Spája sa s pudom sebazáchovy a nohami pevne na zemi (t.j. pragmatizmom). Zbavuje organizmus zbytkových látok. Prináša nám zdravie, prosperitu, bezpečnosť a dynamickú existenciu. Zodpovedá za pocity pokoja, vyrovnanosti a zotrvania.

Otvárajú ju heliotrop, granát, rubín, hyperaktívnu koreňovú čakru zatvárajú čierny turmalín, hematit a záhneda.

Liečenie: Z rovnováhy koreňovú čakru dokážu dostať udalosti ako cestovanie, presťahovanie sa, dlhodobý pocit strachu a veľké zmeny v našom tele, v rodine, v práci či vo financiách. To potom vedie k poruchám v tejto čakre. Rovnako ľudia premýšľaví a so živou fantáziou majú často v tejto oblasti problémy; väčšinou sa cítia vytrhnutí z koreňov a viac v hlave ako v tele.

Problémy s touto čakrou vnímame ako krízy sebazáchovy. Ak však máme v tejto čakre prebytok energie, prejaví sa ako chamtivosť, zhŕňanie vecí alebo peňazí, alebo sa pokúšame dodatočne uzemniť prebytočnou nadváhou.

Všetky cvičenia, ktoré naťahujú a uvoľňujú svalstvo nôh a prstov na nohách, pomáhajú rozhýbať energiu v tejto čakre. Je to dané tým, že keď sú naše svaly na nohách (najmä zákolenný sval) napäté, vyvoláva to v nás pocit pohotovosti na útek.

Podľa Šakta Tantry sa spája s prvkom zemecha_1.gif a je sídlom energie kundalíni. Farebne sa spája s červenou, žltou a zlatou. Je centrom dokonalého šťastia pre celé telo.

V Kundalíni jóge sa opisuje so štyrmi lístkami, ktoré zodpovedajú stavom najvyššej radosti, prírodného potešenia, pôžitku z ovládania vášní a požehnania koncentrácie. Všetky tieto vlastnosti zodpovedajú premietnutiu božského princípu do fyzického tela. Najvyššie formy spiritualizmu nezavrhujú telo, ale ho vidia ako dopravný prostriedok pre transmutáciu a splynutie tela a ducha do novej formy.

18 thoughts on “Koreňová čakra (bazálna)

  1. Heli,

    Tajomstvo hadej kralovnej: keď pred seba v temnej miestnosti postavíme zrkadlo, za seba postavíme horiacu sviečku, dívajme sa sa mi sebe do očí. Sviečka tak nepriamo osvetľuje našu tvár. Najprv sa vynoria myšlienky na problémy, kvôli ktorým sme is pred zrkadlo zasadli. Ako sa stále viac sústreďujeme, stáva sa v miestnosti stále temnejšie a temnejšie. Naraz má v zrkadle zažiariť oslnivo modré svetlo a z odrazu, kde sme pôvodne videli svoju tvár, zostala lem akási ohraničená šmuha, v ktorej sa objavujú tváre mužov a žien. Niektoré sú krásne, iné vyzerajú ako mŕtvoly. Cítime chlad, ktorý vychádza z modrého, podivne studeného svetla. Ale pokiaľ by sme sa ho však dotkli, spáli nás ako oheň.
    Takéto zážitky, len snáď s nejako minimálne sa odlišujúcimi možno detailmi pri tomto pokusu máva mnoho ľudí, ktorí sa formou zrkadlovej mágie takto pokúsili odhaľovať tajomstvo ľadovej kráľovnej, alebo tiež tzv. Hadej síli.
    Zaujíma vás teda, co sme vlastne videli, a to za predpokladu, že vskutku nešlo o únavu očného nervu, môžeme hore popisovaný jav vysvetliť tým, že uvedený pokus slúži k aktivácii podvedomia.
    Ide vlastne o druh autohypnózy, behom ktorej sa menovaná Hadia síla uvoľní. Pritom je možné počuť bručanie, šumenie, zvonenie alebo i melodickú hudbu a mať pocity chladu. Dôjde k prepojeniu muládhary – 1. čakry – jednak taktiež Hadej sily, čiže – sexuálnej energie človeka – s jeho mozgom. v ľudskej duši sa pritom odohrávajú podobné pochody ako pri holotropnom dýchaní. Môže dôjsť k pocitom eufórie, poznaniu Boha, objaví sa vízia svetla, ale i pocity sebaľútosti a hanby.
    Videné tváre môžu súvisieť jednak so vstupom do našich mynulých životov, ale skôr kolektívneho vedomia, alebo nevedomia ľudstva. Modravé svetlo sa objavuje aj pri vyvolávaní duchov.

    PS: mam to z jednej knihy zrkadlo okultizmu alebo využitie starých vied.
    Heli, čo na to hovoriš? Ja som to ešte radšej nevzskušala, kym si nevypočujem tie zvuky tibetskych misiek.

    Páči sa mi

  2. Lucia§,

    je to presne to cvičenie, ktoré ja poznám zo šamanizmu (“hadia sila” = kundalíni/ki/čchi, teda životná energia; nie sexuálna, ako sa to nazýva v článku).

    Pred zrkadlo si sadáš, lebo chceš vystopovať späť nejaký svoj blok až k pôvodnému poraneniu. Keď pozeráš do zrkadla a začnú sa objavovať tváre, tak je to vlastne cesta späť, ktorá ťa privedie až ku chvíli, kde ten blok má pôvod. Vtedy sa jedna tvár ustáli a už sa ďalej nemení – je to ako s dávno zabudnutou spomienkou, odrazu urobí “klik” a je to ono.

    Ja som to ešte neskúšala, mala som svoj vlastný spôsob cesty do minulosti, ale nemôže to byť nijako nebezpečné. Dôležité je mať pritom absolútne rovný chrbát a neopierať sa o nič, s rukami zloženými na stehnách alebo v lone. Ak má človek pokrčený chrbát, stane sa, že sa energia “zasekne” po ceste a jednak sa nedostaví želaný efekt spomenutia si, jednak to môže mať nepríjemné fyzické dozvuky, lebo jedna z čakier je energeticky preťažená a zvyšné nad ňou sú “podvyživené”.

    Akurát som ešte skontrolovala to s tou sviečkou – pri mojom cvičení si ju človek kladie vedľa seba, nie za seba, a od zrkadla sa sedí vo vzdialenosti približne 1m.

    Páči sa mi

  3. Ahojte, ja som tuto techniku skusala.len trochu inak.lezala som na bruchu a sviecku som mala medzi mnou a zrkadlom ktore bolo od mojej tvare asi tak 20cm.bolo celkom male.a bolo celkom nove a ciste-myslim ze to je dolezite, mat ciste zrkaldo.a hlavne robili sme to na specialnom seminari a dakujem tomu ze som to neskusala prvky krat sama doma.aj ked mi sara hovorila ze nas zrkaldo nikdy nepusti tak daleko aby sme to nezvladli.len na kolko to ustojime.a moje pocity?ustat svoju minulost bolo pre mna naozaj tazkee.lebo ju mam asi tazku,neviem.no kazdopadne istotne sa zacnete cistit-to znamena za zacnete plakat.ja som zacala revat,dalo by sa poveat ze to bol taky ten hystericky plac kedy sa nemozete nadychnut ani vydychnut.a v istom bode som sa prestala dalej pozerat do zrkadla.a svijala som sa v krcach.plakala som z duse,tazkosti ktore som videla.s ktorymi sa treba zmierit.a bolo dobre ze som pri tom lezala.na kratky cas sa mi stalo ze som mala taky maly trans, nepametam si takych 10-15 minut.musela som sa vydychavat este pol hodiny.nuz ale je to iba moj zazitok s ladovoukralovnou.ale vzdy ked sa o tom s niekym rozpravam upozornujem na to ze je to naozaj sila,alebo moze to byt sila.pre to pisem aj vam.a to zrkaldo mam doma zabalene aby nic nevidelo a odhalujem ho iba ked sa idem pozerat si do tvare.mala som ho aj v kupelni, lepsie sa mi taketo veci robia v kontakte s vodou,lebo voda mi rychlejsie odplavi bolest.caute petka

    Páči sa mi

  4. zrkadla su nebezpecne!!! skusala som iny sposob a videla v nom sialene obrazy,prislo mi parkrat tak zle… dolezite je ocistit ho pred aj po!!! kazda “kultura” to pozna inak o zrkadlach…opatrne s nimi!!

    Páči sa mi

  5. ahojky aj mne sa stalo nieco take s tym zrkadlom ale neviem ci to bolo to co opisujete stalo sa to nahodou sadla som si pred zrkadlo a zadivala som sa na seba a ked som tam sedela asi takych pat minut vsimla som si ze moja tvar zacina miznut ako keby ju zahalil oblak tmy a tam kde boli moje oci sa zjavili dve svetielka farby blesku (myslim ze to boli oci) a potom to zacalo tam kde bola moja tvar zacali sa zjavovat ine pamatam si tvar buclatej zeny a tvar muza ktory mal fuzy a potom isli dalsie ale si ich uz nepamatam …. dost som sa zlakla ale nic ma nebolelo len som bola unavena (aj tak uz bolo dost neskoro 🙂 ) a odvtedy vzdy ked sa zadivam do zrkadla tak mi moja tvar zacne miznut len sa tam uz nic neobjavuje neviem preco…. uz je to pol roka co sa mi to stalo a az teraz som si to precitala… bolo to to co opisujete ? dakujem

    Páči sa mi

  6. Aj ja mam podobnu skusenost nie so zkradlom,ale s pohladom do tvare druheho cloveka.Tiez na zaciatku sa tvar(toho druheho) zatemnela a potom jedna striedala druhu velkou rychlostou,pozastavilo sa to ked som si uvedomila ze jedna z nich bola ako z fimu o terminatorovi,ked mu pod poskodenou pokozkou bolo vidno cosi co pripomina kov.Ked som mu potom hovorila co som videla bol prekvapeny a povedal ze toto este nikto nevidel.Potom mi ukazal mali kamen a vnom tiez bolo cosi kovove.Odpoved na otazku co to je bola,MOJA LOD,HAVAROVALI SME UZ DOST DAVNO NO NASIEL SOM JU AZ TERAZ!KOHO TVARE SOM TO VLASTNE VIDELA,JEHO ALEBO MOJE?Kto mi vie dat odpoved na otazku staru 13 rokou.Verim ze vo vesmire niesme sami,bolo by to mrhanie priestorom,ale bola by som rada keby mi to niekto vedel vysvetlit,co to bolo.Dakujem

    Páči sa mi

  7. Slegna a Miriam72,

    myslím, že to, čo vidíme, sa vzťahuje k osobe, ktorú vidíme – ak v zrkadle vidíme seba, tak potom je to naša sonda do minulosti, ak to vidíme na niekom inom, logicky by to mala byť jeho sonda do minulosti.

    Miznutie pôvodného obrazu a videnie iných sú dve fázy tohto procesu – v tej prvej, keď nám mizne obraz pred očami, sa naše oči “nakmitávajú” na iný typ videnia (je to podobne ako s cvičeniami na videnie aury), kým v druhej fáze sa nám už podarilo otvoriť “kanál” a napojiť sa na akašickú maticu, z ktorej sťahujeme informácie. Vtedy sa nám začínajú zjavovať iné obrazy a prekrývajú pôvodný.

    To, ako ďaleko sa človek dostane, záleží od jeho prirodzenej citlivosti a od miery tréningu. U starších je to predovšetkým tréning, kým mladšia generácia sa už rodila citlivejšia a tak to môže byť miera talentu bez hocijakej predchádzajúcej prípravy. No, a potom jedna taká “maličkosť” 😛 – ochota vidieť veci, o ktorých nás učili, že neexistujú! (V tomto má mladšia generácia zasa náskok, pretože vyrastala so sci-fi a s počítačovými animáciami a je ochotná uveriť už takmer čokoľvek.)

    Páči sa mi

  8. mili moji, ja som sa takto hravala v detstve. Pozerala som sa do zrkadla az kym som tam nezacala vidiet rozne tvare a prisery. Niekedy som sa zlakla a vacsinou ma z toho boleli oci

    Páči sa mi

  9. ja som sa s technikou nazerania do zrkadla stretla prvy krat zhodou okolnosti pred par dnami, cez knihu od Moodyho Stretnutia. akurat jeho sposob je komplikovanejsi na pripravu. ma sa pohodlne sediet pred zrkadlom, ktore je ale naklonene tak, aby sme sa v nom nevideli, aby sme videli len jednoliaty odraz v zrkadle. tot dosiahol moody tak, ze si dal za kreslo, kde sa sedi ohnutu tyc, na ktorej mal natiahnutu ciernu plachtu. kedze on pouziva zrkadlo 1 x1,2m tusim, tak ta plachta musi byt dost velka. to ma odradilo, velkost plachty, a este aj naklonenie zrkadla, to treba nejako upevnit a ja som technicky anititalent.

    tu uvadzane postupy mi pridu jednoduchsie. lisia sa akurat v tom, ze vy ste videli tvare a tak, a ludia, ktorych skumal on, uvadzali az vstupy do zrkadla, alebo vystupy osob z neho, rozhovory s nimi a tak. tak ci to nesuvisi aj s velkostou zrkadla…

    Páči sa mi

  10. Ahoj Helar,
    chcem sa ta opytat, ako to je ak je prilis otovrena korenova cakra, ake su potom nato cvicenia? Ako ju zharmonizovat v takom pripade? vacsinou vsade pisu ako ju posilnit otvorit, len ako nato ak je velmi otvorena? Dakujem pekne za odpoved.
    lilien

    Páči sa mi

    • Lilien, zharmonizujes ju tak, ako aj ostatne cakry. Ak mas pocit, ze jej aktivita je privelka, mozes ju spomalit vizualizaciou, zaoberanim sa inymi temami ako prisluchaju korenovej…

      Páči sa mi

    • Carodka, ja by som cakru zatvarala len vo vynimocnych pripadoch a to tiez len na kratku dobu, ak ma clovek velky problem s jej aktivitou a danymi temami. Pre harmonicke prudenie energie v tele by mali vsetky cakry pracovat, t.j. pracovat v ich pre danu osobu a situaciu optimalnej rychlosti/kvalite.

      Páči sa mi

Povedz svoj názor