Vykladáme karty: kladieme otázku

Dnes som pre jednu známu robila výklad. Ja som odjakživa bola “kartová”, teraz som to dlho nepraktizovala, ale dnes som dostala “slinu” – a preto popíšem celkom jednoduchú, ale náramne účinnú metódu, na ktorú potrebujeme len 22 kariet Veľkej arkány tarotu (teda prvých 22 kariet).

  1. Karty vyberieme z balíčka a oddelíme od zvyšných. Budeme pracovať len s Veľkou arkánou, s kartami 0-21. Zoradíme si ich hore chrbtom tak, aby boli v poradí: karta 0 (Blázon) má byť celkom navrchu a karta 21 (Svet) celkom naspodu.
  2. Teraz si naformulujeme otázku. Nikdy nečakajme od tohto výkladu odpoveď “áno/nie”. Skôr otázku formulujme tak, že “čo sa stane, ak urobím toto-a-toto?”
  3. Sústredíme sa na otázku a karty zamiešame. Na spôsobe miešania nezáleží. Miešame tak dlho, až máme pocit, že už stačilo.
  4. Karty dvakrát preložíme, aby nám vznikli tri kôpky a tie zozbierame. Niektorí autori odporúčajú prekladať sprava doľava. Ale keďže zvyk je železná košeľa, ja obvykle prekladám zľava doprava a potom kôpky zľava doprava zozbieram.
  5. Karty beriem zhora balíčka a vyložím chrbátom nahor na pracovnú plochu (najčastejšie koberec) podľa tohto nákresu:
    vykladkariet.gif
  6. Začínam otáčať karty. Začínam kartou 1 a 2. Obe pozície predstavujú neznáme spirituálne vplyvy. Karta 2 má o niečo silnejší účinok ako karta 1.
  7. Otočím kartu 3. Predstavuje spirituálnu radu pre vec, na ktorú sa pýtam.
  8. Otočím kartu 4. Predstavuje podvedomé želania v danej veci, podvedomé hybné sily, o ktorých možno neviem, ale sú v mojom rozhodovaní prítomné. (A nad výsledkom karty sa hlboko zamyslím 🙂 ).
  9. Otočím kartu 5. Táto predstavuje vedomé želania, teda to, čo verejne vyhlasujem a za čím si stojím.
  10. Otočím kartu 6. Táto karta mi dáva praktickú radu, čo robiť v danej veci. Niekedy hovorí o akceptovaní stavu, inokedy napovedá, že treba niečo zmeniť alebo na čo sa treba sústrediť.
  11. Otočím kartu 7. Reprezentuje konečný výsledok v celej záležitosti, ak budem týmto spôsobom pokračovať.

Kartu vždy interpretujeme v svetle ostatných kariet.

Niekedy sa stane, že nám nie je celkom jasné, čo vlastne karty hovoria. Vtedy to robím tak, že sa sústredím a kartu, ktorá potrebuje vysvetlenie, a zo zvyšných kariet vezmem dve horné a priložím ich k nej. Kombinácia týchto troch kariet mi potom hovorí, o čom daná karta vlastne je.

Karty v spodnej ťabuľke sú v dvoch pozíciách: normálnej a prevrátenej (P). To je pozícia, keď sa karta vo výklade vyskytne hore nohami. Vtedy má negatívny význam.

Karta

Význam

0 Blázon

Bláznovstvo, nerozum, extravagancia, honba za zážitkom. (P) Váhanie, nedbanlivosť, problémy z neuvažovania.

1 Mág

Zručnosti, sila vôle, sebadôvera. (P) Zlé využitie spomínaných vlastností, pretvárka a klamstvo, babráckosť.

2 Vysoká kňažka

Veda, vzdelanie, vedomosti. (P) Nevedomosť, ignorantstvo, povrchnosť.

3 Cisárovná

Plodnosť, konanie, kreativita. (P) Váhavosť, neschopnosť premieňať myšlienky na činy, strata moci.

4 Cisár

Moc, efektivita, rozum. (P) Nevyzreté city, prekážky v plánoch.

5 Kňaz

Láskavosť a dobrota a osoba, ktorá tieto kvality ukazuje. (P) Prílišná dobrota, ktorá sa zvráti na slabosť. Mäkkosť.

6 Milenci

Test, ktorým prejdeš, nová láska. (P) Spackaný test, strata lásky/stratená láska.

7 Voz

Triumf, prekonanie prekážok. (P) Porážka, prekážky ťa zničia.

8 Sila

Spirituálna moc. (P) Fyzická moc.

9 Pustovník

Opatrnosť, postupné spirituálne napredovanie. (P) Strach, príliš opatrnícke, nerozumné konanie.

10 Koleso šťastia

Šťastie, úspech, šťastná ruka v konaní. (P) Smola, nešťastie.

11 Spravodlivosť

Rovnováha, spravodlivosť, vyváženosť. (P) Nerovnováha, predsudky, zaujatosť, faloš.

12 Visiaci muž

Poznanie ako výsledok sebaobetovania. Ochota nastrčiť hlavu do slučky za správnu vec. (P) Sebeckosť, snaha zapadnúť a nevytŕčať, skrývanie sa za chrbát iných.

13 Smrť

Evolučná (=postupná) zmena a transformácia. (P) Stagnácia.

14 Zdržanlivosť

Kombinuj alebo spájaj veci, ktoré k sebe zdanlivo nepatria. Ovládaj sa. (P) Stret záujmov.

15 Diabol

Niečo sa musí stať, ale z dlhodobého hľadiska to bude prospešné. (P) Niečo sa musí stať, ale nedopadne to dobre.

16 Veža

Záhuba, zánik, katastrofa, prerušenie hladkého chodu vecí. (P) To isté, ale v menšej miere.

17 Hviezda

Nádej a svetlá budúcnosť. (P) Očakávania budú sklamané, neúspech, výsledok sa nedostaví.

18 Mesiac

Klamstvo, pretvárka, skrytý nepriateľ. (P) To isté, ale len v malej miere.

19 Slnko

Šťastie a spokojnosť. (P) To isté, ale v menšej miere.

20 Súdny deň

Obnova, znovuzrodenie. (P) Neúspechy a odklady.

21 Svet

Zaručený úspech, dovŕšenie. (P) Neúspech, zlo ako odmena, pád do strnulosti.

36 thoughts on “Vykladáme karty: kladieme otázku

  1. Tomasek,

    všetky normálne rozloženia pracujú so všetkými tarotovými kartami; najbežnejší je keltský kríž. Rýchle informácie k tarotu sú na internete, ale nezdá sa mi, že by popisovali aj rozloženia… to by chcelo knihu k tarotu. Ale vo väčšine tarotových balíčkov sa nachádza aj návod na jedno-dve rozloženia.

    Páči sa mi

  2. Ahoj:o)

    Rad by som ta opytal ci si uz niekedy pocula nieco o Prsteni Atlantidanov, na internete som sa snazil nieco vyhladat ale vacsinou na kazdej stranke je napisane to iste:o(Myslis ze to ma cosi do seba alebo to je len jeden z mnoha reklamnych trikov.

    Dakujem:o))

    Páči sa mi

  3. Wallo,

    tak po prvé: ešte som o tomto prsteni nepočula, ale ďakujem za motiváciu, išla som na internet a pozrela som sa, čo to je. No a moja skeptická odpoveď (ak teda hovoríme o tom istom): ľudia zarábajú všelijako. Keď niekto vyzdobí kúsok kovu malými pyramídkami (bolo by zaujímavé vedieť, či majú skutočne ten správny pomer strán) a sľubuje od toho ochranu pred zlom, nehodami, útokmi a urieknutím a pýta za to nekresťanské peniaze, vzbudzuje vo mne opodstatnenú nedôveru. Keby išlo o nejakú zvláštnu zmes kovov alebo nejaký mimoriadny materiál, tak nepoviem… Ale geometrické útvary? A prečo sa to volá Prsteň Atlantíďanov, keď sa odvoláva na pyramídy a Tutanchamóna (aspoň na tej stránke, čo spom pozerala)!?

    Veľmi by som tomu nedôverovala. Ale ak niekto iný má s tým skúsenosti, nech sa ozve a napíše o nich!

    Páči sa mi

  4. Ahoj.Chcela som Vas poprpsit o laskavost.Keby ste mi mohla pozriet karty.
    Uz som Vas prosila o pomoc ohladom podnikania a mojich dlhov.Situacia sa
    zmenila nakoniec som zrusila zivnost a restauraciu som perpisala na moju svokru.Chcela bi som sa spytat kariet
    co ma caka najblisich mesiacoch.
    Ci si najdem robotu? Nrodila som sa 18.8.1971.
    Dakujem Vam velmi pekne.Norika.

    Páči sa mi

  5. Norika (a všetci s touto potrebou),

    nepatrím k superbosorákom, ktorí dokážu vykladať karty po telefóne! Ak to mám urobiť, potrebujem na danú osobu “psychickú linku”, aby som sa do nej mohla vžiť počas miešania kariet. Inak by som vykladala karty sama sebe…

    Ako psychická linka funguje fotografia (digitálna) tváre a niektoré informácie o človeku: obľúbená farba, obľúbené jedlo, obľúbená vôňa, čo robí rád, čo robí nerád, aké má túžby a nádeje, aké má obavy a sklamania a podobné veci, ktoré mi pomáhajú si toho človeka čo najlepšie vykresliť.

    Pretože nebudete vedieť poslať fotografiu na túto stránku, použite moju e-mailovú adresu (na lište vpravo). A čo najpresnejšie naformulujte otázku, na ktorú chcete odpoveď.

    Páči sa mi

  6. Martinka,

    v tom článku sú jednotlivé karty popísané. Stačí si ich vystrihnúť z papundekla, napísať na ne ich názov a “frčíte” s vlastným “tarotom” 😛 …

    Páči sa mi

  7. ahoj….. mam karty lenormand a xel by som ta poprosit, ci by si mi vedela povedat respektive napisat niektore styli vykladania tychto kariet……. DAKUJEM:):):):D:D:D a este ………. ked si chcem odpovedat otazku typu ano/nie, ako mam vediet, ze si vytiahnem nejaku kartu, ze odpoved je kladna alebo zaporna??? dakujem…..

    Páči sa mi

  8. 2readen2,

    pokiaľ viem (teda: celkom určite viem 😛 ), karty Lenormandovej majú vždy pri každej karte prisúdené, či ide o kladnú alebo zápornú kartu. Pri vykladaní typu áno-nie sa riadime podľa tohto. Ak padne kladná karta, je to “áno”, ak padne záporná karta, je to “nie”. Túto vlastnosť by mali mať karty popísané v príručke na použitie, ktorá s nimi vždy prichádza.

    Štýlov vykladania kariet je nespočetne veľa, od práce s celým balíčkom cez rôzne “kríže” a “vejáre” až po vykladanie tromi alebo piatimi kartami. Ale aj tu platí jedno pravidlo – ak si viete vytvoriť vlastný štýl, ktorý vám dáva zmysel, používajte ho. Tie štýly vykladania, ktoré sa odporúčajú v príručkách, sú vždy výtvorom niekoho iného a dávajú zmysel jemu. Prečo si teda neurobiť vlastný štýl?

    Ja sama najradšej pracujem s plným balíčkom, keď treba rozprávať veľký príbeh (častejšie používam cigánske karty ako Lenormand, pretože som na nich vyrastala), a pre čiastkové otázky beriem iné balíčky – napríklad Endorrine karty (“čo mám robiť?”), tarot snov (“čo z toho bude?”) alebo I-ťing.

    Páči sa mi

  9. ma veľmi choru dcerku sedem rokov je zdrava a teraz bola na dva 2 u babičky a neviem čo sa s nou deje.Sme v nemocnici a nevyzera to dobre. Zaujima ma či nie je urieknuta alebo niečo take. Dakujem

    Páči sa mi

  10. Zuzana.7,

    toto je otázka, ktorú vám nikto nezodpovie na diaľku. Ak máte pocit, že je urieknutá, môžete sa pokúsiť ju odbosorovať, alebo vyhľadajte bylinkára. Bez popisu, čo s ňou je, neviem ani pri najväčšej snahe povedať nič rozumné.

    Páči sa mi

  11. chcem sa spýtať ohľadom tarotu, môžu sa pri výklade použiť, obe teda Mala a Veľká Arkána, alebo sa vždy používa len jedna arkána. Ďakujem

    Páči sa mi

  12. Pekny vecer, chcem Vas poprosit ´potrebujem si vycistit mysel,
    zbavit sa a azabudnut na jedneho milionara ,majetnicky typ ,
    zuzi po slobode a volnosti a nie po strasnych zvezkoch.
    PLacem za slobodou a svojim stastnym zivotom.
    znicil ma psychicky na 50 kilo ,od roku 2000 prezivam mucenie
    ,opjho mozgu, obet nasilia vo vlastnom byte.
    prosim pomozte mi. dakujem Marta

    Páči sa mi

  13. Dobry den,
    Vestila som si podla Vasho navodu na otazku: Ako sa odputat od byvaleho partnera /psychicky/, aby som nanho uz vobec nemyslela.
    Chcela by som Vas poprosit, aby ste mi objasnili vyznam karty Slnko, ktora mi vysla v pozicii 1 /k nej som si vytiahla pomocne karty Koleso stastia a Silu./ Na pozicii 2 mi vysiel Viselec…preto tieto “nezname spiritualne vplyvy” neviem dat vyznamovo dokopy…
    Este potrebujem objasnit poziciu 3-cize spiritualna rada /Mesiac/ a poziciu 4 – cisar. Ostatne vyznamy kariet chapem.. /pre istotu ak by ste lepsie videli suvislosti napisem vsetky pozicie /1-slnko, 2- viselec, 3- mesiac, 4-cisar, 5-knaz, 6-zdrzanlivost, 7- cisarovna/
    dakujem velmi pekne

    Páči sa mi

  14. Marta,

    skúste to s meditáciou.

    Evka,

    Slnko a Visiaci muž: bude dobre, ale bude to čosi stáť. Bude treba vzdať sa niečoho. Cisár na 4 znamená podvedomú túžbu po kontrole, po ovládnutí situácie. V spojení s 5: Kňaz znamená asi toľko, že to, čo sa navonok tvári ako obetavosť a milota, by mohla byť skrytá manipulácia, lebo sa necítite dostatočne silná na to, aby ste svoje dosiahli normálnym spôsobom. Tá 3: Mesiac zas hovorí, čo vás bude šťastný koniec stáť – potrebujete sa zbaviť svojej pretvárky, neistoty, a začať nie naznačovať, ale celkom jasne hovoriť, čo chcete a čo potrebujete.

    Páči sa mi

  15. milá Helar..chcem Vas velmi pekne poziadať o pomoc. Radili ste mi už s predchadzajúcim partnerom a mali ste pravdu. Naozaj som si našla nový vzťah, no tiež mi to dosť nie je jasné. Neviem, či to vôbec ma perspektivu..je velmi pozorny aj dobry, ale rad ma zabavu a nevie kedy dosť. Bojim sa sklamanie..preto vas chcem poziadat o pomoc, nemohli by ste prosim pozriet do kartičiek…neviem, či to ide aj takto cez”komentare” alebo radšej cez mail??? Moc krasne dakujem a prajem krasny vikend

    Páči sa mi

  16. pekny vecer Helar ja by som vas chcela poprosit o vyklad na tieto karty..aspon ako by ste to interpretovala vy..jedna sa o buducnost tak vseobecne co sa tam da vidiet.. viselec 10palic ritier palic 9diskov princezna palic 10poharov veza …dakujem krasne

    Páči sa mi

  17. huhu
    Ja by som vám odporúčal skúsiť sa spýtať vášho anjela, netreba toľko otravovať Helar. Ja si myslím, že ak sa spýtate anjela, určite vám odpovie.

    Páči sa mi

  18. Pekny den Vam prajem vsetkym.dlho som hladala mozno prave vasu stranku a dnes som ju nasla.Trosku sa venujem vykladaniu kariet,chcela by som sa zdokonalit ale neviem ako nato.pomozete mi prosim.nechcem pridavat ciernu magiu Dakujem Lucia

    Páči sa mi

    • Dobry den Lucia,
      poradil Vam niekto ohladne vykladania kariet?
      Ja sa tomu tiez zacinam venovat,lebo ma to velmi zaujima,ale vobec neviem,kde dostanem karty kupit a ako na to dalej.
      Odpisete mi ,prosim.
      Dakujem Gabriela

      Páči sa mi

  19. ahoj!velmi ma zaujima vestenie,numerologia a pod.Chcem poprosit ,vie mi niekto poradit,kde sa mozem naucit vykladat karty?byvam nedaleko Nitry.Dakujem velmi pekne

    Páči sa mi

  20. ahojte.moja mama sa venuje taratu.ja som to tiez robila pred tym ale potom som stym prestala.teraz niektory den domna akosi nieco voslo ze to musim robit opet..nieco mi dalo silu.chcem to robit..:-))

    Páči sa mi

  21. Dobry den Helar. Mam na vas jednu otazku. Pred par dnami bola jedna moja znama si dat vylozit karty kde sa pytala aj na mna co sa tyka partnerskeho vztahu. Som vydata 4 roky a vylozila jej ohladom nas len vsetko dobre.Ze sa nemam obavat ze nase manzelstvo narusi nejaka 3 osoba. Chodila som vysmiata ako slniecko. Par dni opat som si ja dala u nej vylozit karty kde mi vyklad robila na dialku a vyslo mi ze do 2 rokov si manzel najde nejaku damsku znamost dost som bola zaskocena ze raz povie tak a potom tak. A preto by som vas chcela velmi pekne poprosit ci by ste sa vy mi nemohli pozriet na to. Chcela som Vam napisat mailom ale nikde som nenasla vasu mailovu adresu.
    Katarína 28.6.1984
    Róbert 19.10.1982
    Prosim pozrite sa mi na to dakujem krasne za skoru odpoved.

    Páči sa mi

    • Katarína, nepozriem sa na to. Z viacerých dôvodov:
      1. nie je to konkrétna otázka, na ktorú môže byť odpoveď jednoznačná; vzťahy sa vyvíjajú a ja predsa neviem, ako vy dvaja uplatníte svoju slobodnú vôľu v budúcnosti
      2. ak potrebujete výklad kariet na to, aby ste sa cítili vo vzťahu “vysmiata ako slniečko”, potom niečo nie je v poriadku na vašej strane vzťahu
      3. nepáči sa mi, že si na tú istú otázku nechávate robiť nový a nový výklad, potom ich navzájom porovnávate a keď nesedia, strácate dôveru – to znamená, že tú dôveru v ďalší výklad vlastne už vopred nemáte
      4. v podstate ste mi ani nedali možnosť odmietnuť – a preto odmietam. 🙂

      Proste mám pocit, že do tohto sa montovať nemám. Existuje spústa iných kartárov, ktorí tento pocit mať nemusia.

      Páči sa mi

Povedz svoj názor