Mudry pre liečenie 1

mudra_dhyanaNáuka o mudrách sa zakladá na tattva-jóge, náuke o Elementoch.  Fyzické telo je tvorené piatimi Elementmi: Vzduchom, Vodou, Zemou, Ohňom a Akašou (=éter, čiže drobné medzibunkové priestory v tele).

Nerovnováha v týchto Elementoch narúša funkčnosť imunitného systému a zapríčiňuje choroby.

Ak niektorý z týchto Elementov vykazuje nedostatok, možno to ľahko napraviť tým, že sa istá časť tela spojí s inou časťou tela pomocou techniky mudier. Mudry sú spôsoby, akými spájame prsty na rukách alebo ruky navzájom.

Keď sa prst predstavujúci daný Element spojí s palcom, vyrovnávame tým daný Element. Choroba zapríčinená danou nerovnováhou ustupuje. Mudry aktivujú elektromagnetické toky v tele, ktoré vyvažujú navzájom jednotlivé Elementy a prinášajú zdravie. Navyše mudry spájajú fyzický, mentálny a emocionálny aspekt jednotlivca. Niektoré pôsobia už za pár sekúnd, iné až po 45 minútach.

Mudry pomáhajú aktivovať kundalíní (pránu, čchi) a dokážu naštartovať proces vzostupu spojením nášho vedomia s našou dušou. Gayatri mantra hovorí, že bez mudier samotná Gayatri mantra nikomu nepomôže (eta mudra na janati Gayatri nishfala bhavat). [Zdroj; neviem, o ktorej verzii Gayatri mantry sa tu hovorí, pretože žiadna, čo poznám, túto vetu neobsahuje 😕 .]

Päť prstov a päť Elementov :

-> palec – Oheň
-> ukazovák – Vzduch
-> prostredník – Éter/Akaša
-> prsteník – Zem
-> malíček – Voda

Mudry všeobecne

Pre mudry platí niekoľko všeobecných pravidiel:

  • Mudry robíme obvykle posediačky v meditačnej póze (lotosový posed – obrázok nižšie) alebo sediac na stoličke s vyrovnaným chrbtom.
  • Mudry nerobíme s plným žalúdkom.
  • Ak telo začne nepríjemne reagovať, prestaneme danú mudru robiť.
  • Je dôležité vedieť, kde pritlačiť: napr. pri Gyan mudre sa tlačí miesto na ukazováku, kde cítime pulz, a pri Varun mudre sa tlačí  trojuholníková špička malíčka trojuholníkovou špičkou palca. Ak sa pritlačí blízko k nechtu, vedie to k dehydratácii, inak pomáha vyvážiť element Vody v organizme.
  • Pre optimálny výsledok sa mudry robia oboma rukami.
  • Pre cvičenie s mudrami je veľmi dôležitá pravidelnosť.
  • Keď dosiahneme potrebný výsledok, treba s mudrou prestať.
  • Spirituálne a liečiace mudry treba robiť 45 minút v kuse alebo viackrát cez deň a pomaly predlžovať dĺžku jednotlivých cvičení.

Väčšina mudier sa robí posediačky na stoličke s vzpriamenou chrbticou alebo v tzv. lotosovom posede:

padmasana-1

Mudry špeciálne

Gyan mudra (aj Jnána mudra): “Ukľudňujúca mudra”

Jogínske “sedatívum”. Navodí vnútorný kľud a mier v duši, pomáha sústrediť sa a zlepšuje pamäť. Rozvíja spiritualitu a kreativitu. Pomáha v prípade duševných porúch , hystérie, depresie a hnevu, vnáša do nás pocit pohody a rozvíja intelekt. Lieči nespavosť. Pomáha rozvinúť schopnosť mimozmyslového vnímania a telepatie.

Spojíme končeky palca a ukazováka, netlačíme príliš, ostatné prsty sú narovnané. Vyzerá ako gesto “OK” až na to, že dlane smerujú buď nahor alebo sú obrátené dopredu.

gyan20mudra20 alebo gyanmudra

Robíme ju hocikedy, hocikde a ľubovoľne dlho.

  

Mrit sandživini mudra (aj: apan vayu mudra): “Mudra na srdce”

Ak sa táto mudra použije behom prvých dvoch sekúnd infarktu, vedie k okamžitej úľave. Pomáha pri ťažkostiach so srdcom. Ak sa robí pravidelne, chráni pred srdcovými záchvatmi, tachykardiou, palpitáciami a depresiami. Znižuje množstvo plynov v tele. Zlepšuje vylučovanie.

Ukazovák oprieme o koreň palca, spojíme špičku palca so špičkou prostredníka a prsteníka, malíček je narovnaný a odstáva. Sedí sa v lotosovom posede a robí sa s prázdnym žalúdkom. Robí sa 45 minút denne alebo tak veľa, ako sa len dá.

mrit-sanjivini-mudra

  

Apan mudra: “Vylučovacia mudra”

Apan mudra nás uzemňuje a pomáha nám spojiť sa s energiou Zeme, ak sa cítime nevyvážení alebo neukotvení.

Čistí telo. Pomáha pri ťažkostiach s močením. Zmierňuje zápchu. Zlepšuje vylučovanie látok z organizmu (aj cez ústa, uši, oči a nos) a pomáha pri onemocnení ľadvín a cukrovke. Reguluje menštruáciu. Zmierňuje problémy pri pôrode – ale tehotné ženy by ju nemali robiť skôr ako v poslednom mesiaci tehotenstva. 10 minút 3-4 razy denne zabezpečí normálny priebeh pôrodu.

Spájame konček palca s končekmi prostredníka a prsteníka, ostatné prsty zostávajú natiahnuté a nedotýkajú sa navzájom.

apan2

Robí sa denne 45 minút, ale môže sa aj dlhšie – vedie k rýchlejším výsledkom.

  

Prán mudra: “Energetická zásobáreň”

Táto mudra je “energetická zásobáreň”. Zvyšuje Prán Šaktí, teda životnú silu (=prána, kundalíní, čchí). Zlepšuje celkovú telesnú vitalitu a posilňuje imunitný systém. Mimoriadne zlepšuje zrak. Dopĺňa do organizmu životnú silu. Vhodná pri všetkých typoch ochorení. Pomáha proti nervozite, únave a vyčerpanosti. Zlepšuje odolnosť tela voči nedostatku potravín a tekutín. Zlepšuje zrak a pomáha pri neschopnosti zaostriť. Pomáha pri liečení problémov spojených s nedostatkom sebadôvery.

Spolu s Apan mudrou je predpokladom pre meditáciu v zmenenom stave vedomia.

Konček palca spokíme s končekom prsteníka a malíčka, zvyšné prsty sú narovnané a nedotýkajú sa. Sedieť je dobré v lotosovom posede. Robí sa najmenej 10 minút v kuse a za 24 hodín ju treba robiť aspoň 45 minút, aby človek mal maximálny úžitok. (Iný zdroj sa s tým toľko nekašle – robíme tak dlho, ako chceme.) Je lepšie, ak sa robí s prázdnym žalúdkom.

pran-mudra3

Možno ju robiť kedykoľvek a hocijako dlho.

  

Samaan vaayu mudra: “Tráviaca mudra”

Pomáha dobre stráviť potravu. Zmierňuje tvorbu plynov a kyselín. Lieči dysfunkcie pečene.

Robí sa v lotosovom posede v čase jedla. Robí sa tak, že sa spoja končeky všetkých prstov a vytvoria “zobák”. Robí sa buď denne 10-15 minút alebo pred alebo po jedení.

samaan-vaayu-mudra

  

Udaan vaayu mudra: “Trupová mudra”

Zlepšuje tok energie v tele. Lieči problémy oblasti hrude a pupka. Slabým ľuďom prinavracia vitalitu. Zlepšuje kvalitu a žiarivosť pokožky.

Zlepšuje schopnosť reči, a to aj pri nadobudnutých problémoch (napr. zajakávanie).

Spojíme špičku palca, ukazováka, prostredníka a prsteníka. Malíček odstáva. Pri robení tejto mudry musíme vždy sedieť – buď na stoličke alebo na zemi.

udaan-vaayu-mudra

  

Ling mudra (aj Šiva Linga alebo Anguštha mudra): “Vnútorný oheň”

Táto mudra zlepšuje odolnosť tela voči nachladnutiu, kašľu a infekciám dýchacích ciest tým, že v ňom vytvára vnútorné teplo a zbavuje hruď nahromadeného hlienu. Pomáha aj pri chudnutí, ale ju treba používať len obmedzene na tento účel. Pri robení tejto mudry treba piť aspoň 8 pohárov vody a jesť potraviny chladiace organizmus ako jogurt, ryža, banány a citrusové plody.

Pomáha aj pri náhlom ochladení, keď sa chvejeme od zimy. Pri jej robení sa naše telo zohreje. Pomáha pri rakovine pľúc, astme alebo bronchitíde. Ukľudňuje bronchiálne kŕče a dych. Pomáha aj pri nízkom krvnom tlaku a zápale nosných dutín.

Aktivuje vnútorný oheň agni, čím zrýchľuje metabolizmus a pomáha pri pomalom trávení.

Prepletieme si prsty oboch rúk tak, že pravý malíček je naspodu a pravý palec je narovnaný a trčí dohora a je v zovretí ľavého palca a ukazováka, ktoré sa špičkami dotýkajú. Dlane sú pevne zovreté a mierne o seba pritlačené. Chrbát je narovnaný, ruky sú vo výške hrude.

Táto mudra sa nerobí s plným žalúdkom! Robí sa denne tak dlho, ako je to človeku príjemné. Keď človek dosiahne želaný výsledok, musí ju prestať robiť. Pretože vytvára teplo, unavuje organizmus a zanecháva ho v istej ochabnutosti. Príznakom pridlhého cvičenia je potenie.

ling-mudra4

Pozor! V prípade nevoľnosti, nepokoja alebo závrate treba mudru prestať robiť. Ľudia trpiaci žáhou musia sledovať, ako na ňu organizmus zareaguje, a ak sa žáha zhorší, treba okamžite prestať.

V jednom zo zdrojov som našla, že pracuje na koreňovej čakre, solárnom plexe a hrdelnej čakre tým, že vytvára silný pocit vlastného vnútorného zdroja sily. Dodáva sebadôveru a dôveru v svet a posilňuje človeka, ktorý musí čeliť životným výzvam. Podľa tohto zdroja stačí robiť denne 5-10 minút.   Tento zdroj odporúča držať ruky vo výške brucha. 

  

Šúnja mudra: “Ušná mudra”

Zmierni za 2-5 minút takmer každú bolesť uší. Pomáha pri problémoch s nosom a hrdlom a pri napínaní na vracanie u ľudí, ktorí neznášajú serpentíny a časté ostré zákruty. Zmierňuje závrate.

Zmierňuje vyrovnávanie tlaku v učiach (napr. pri letoch). Pri lietaní sa robí počas odletu a pristávania alebo tak dlho, kým pociťujeme problémy. Pomáha aj s jet-lagom.

Pomáha ľuďom so zhoršeným sluchom, pokiaľ to nie je vrodená hluchota. Výsledky sa dosiahnu po niekoľkých mesiacoch pravidelného cvičenia, ale po dosiahnutí zlepšenia treba s mudrou prestať. Robieva sa aspoň 45 minút denne (maximálne 60 minút denne) v pravidelných intervaloch. Chrbát pritom máme narovnaný.

Prostredník pritlačíme ku koreňu palca a prichytíme ho na druhom kĺbe palcom. Ostatné prsty sú narovnané. Robíme ju oboma rukami a ruky si položíme dlaňami nahor na kolená po dobu aspoň 15-20 minút v kuse.

Nasledovné obrázky ukazujú dve verzie tejto mudry:

shunya-mudra shunya20mudra

  

Vayu mudra (aj Vaayu mudra alebo Amrutha): “Vzdušná mudra”

Pomáha pri artritíde, cervikálnej spodylitíde, reumatických bolestiach, dne, ochrnutí tváre, seknutí v krku, Parkinsonovej nemoci, RSI (=poškodeniach svalstva/nervov následkom opakovaného drobného namáhania, napr. “tenisový lakeť”, namožené zápästia) a iných bolestiach zapríčinených nadmierou elementu Vietor v organizme. Jej účinnosť sa zvýši, ak sa robí tesne po Prán mudre.

Iný zdroj tvrdí, že je nenahraditeľná pri rýchlom uvoľnení plynov nazbieraných v žalúdku. Podľa fyzickej konštitúcie to trvá 1-15 minút, než nadúvanie zmizne. Len čo nadúvanie pominie, treba s mudrou prestať. Odstraňuje všetky bolesti zapríčinené plynatosťou a nadúvaním (čo je až 80% fyzických bolestí).

Ukazovák pritisneme ku koreňu palca a pridržíme ho na druhom článku palcom. Ostatné prsty sú narovnané. Pri tejto mudre môžeme sedieť, stáť i chodiť či ležať. Najvhodnejšie je robiť ju ráno alebo večer, ale možno ju robiť prakticky hocikedy, len neslobodno prekročiť limity (t.j. 15 minút denne a/alebo ustúpenie bolesti). Ženy počas menštruaácie by mali robiť túto mudru kratšie.

Pozor: Táto mudra pôsobí cyklicky, pretože element Vietor v organizme fluktuuje, takže akonáhle mudra zaberie a uľaví sa nám, treba s ňou prestať.

vaayu

Pri akútnej bolesti, ak robíme túto mudru 45 minút, by mala po 12-15 hodinách prísť úľava.

  

Vyayan Vaayu mudra: “Nervová mudra”

Táto mudra normalizuje vysoký krvný tlak. Upokojuje myseľ a nervy. Posilňuje nervový systém a žily do tej miery, že organizmus dosahuje “požehnanie mysle i srdca”. Mysli dodáva novú energiu a tvorivosť.

Pomáha pri problémoch so zrakom a ak sa robí spolu s pran mudrou, je zlepšenie rýchle a citeľné.

Pomáha znovu nadobudnúť vitalitu, ak sa Oheň v organizme vyčerpal a človek zostal bez citu.

Túto mudru možno kombinovať s hociktorou inou mudrou.

Sedíme pohodlne v lotosovom posede alebo na stoličke a máme narovnaný chrbát. Spojíme končeky palca, ukazováka a prostredníka do “zobáka”, zvyšné dva prsty sú narovnané. Takto držíme ruku 20-30 minút, trikrát denne v pravidelných intervaloch (tak 6-8 hodín medzi jednotlivými cvičeniami). Robieva sa s prázdnym žalúdkom denne až do doby, kedy sa dostaví výsledok.

vyayan-vaayu-mudra

  

Prithvi mudra (alebo prithivi): “Zemská mudra”

Spevňuje telo. Vyvoláva v nás pocit pohody. Aktivuje a nabíja koreňovú čakru a zlaďuje ju s energiou Zeme. Pomáha nabrať na váhe dlhým a tenkým ľuďom (asthenikom), zmierňuje chronickú únavu a telesnú slabosť. Pomáha pri problémoch s pokožkou.

Zlepšuje krvný obeh. Zvyšuje trpezlivosť a toleranciu, prelamuje zabehané vzorce myslenia a preto umožňuje riešiť veci netradičným spôsobom. Napomáha zlepšiť telesnú rovnováhu. Posilňuje auru a dodáva do nej Svetlo.

Spojíme špičku palca a prsteníka, ostatné prsty sú vyrovnané. Pritom nesmú byť narovnané nasilu, len do miery, do akej je to príjemné.

prithivi-mudra

Táto mudra sa robieva najlepšie hneď ráno, ale hociktorý denný čas a hocijaká dĺžka cvičenia vyhovujú. Robieva sa, keď sa človek cíti skleslý a nevládny a keď mu chýba motivácia v živote. Najčastejšie sa robí posediačky, s chrbátmi rúk opretými o kolená a dlaňami obrátenými nahor, pričom lakte sú narovnané.

  

Varun mudra: “Vodná mudra” (aj Bhudy alebo Budhi mudra)

Táto mudra potláča nadmerný element Ohňa v tele  pomocou elementu Vody – Varun je meno vodného boha Indru. Pomáha pri dehydratácii: zlepšuje hodnoty krvi (ASP) a osviežuje celé telo. Pravidelné robenie tejto mudry zabezpečuje optimálnu hydratáciu organizmu a odstraňuje v tele následky zapríčinené dehydratáciou. Podporuje tvorbu slín a zaháňa smäd. Pôsobí úľavu pri zápche.

Pomáha pri infekciách žalúdka, podporuje vylučovanie moču a napráva zlú funkciu ľadvín. Aktivuje obeh tekutín v tele. Výborne pomáha pri problémoch pokožky ako vrásky, infekcie, suchá pokožka a podobne. Čistí krv. Rozsvecuje telo, špeciálne tvár. Potláča bolesti pri svalovej atrofii.

Spojíme špičku palca a malíčka, zvyšné prsty sú narovnané. Môžeme ju robiť sediačky, ležiačky alebo postojačky a ľubovoľne dlho.

  varunm

Pozor! Nestláčajme špičku malíčka v blízkosti nechtu, pretože to spôsobí ďalšiu dehydratáciu organizmu miesto toho, aby telu priviedlo vlhkosť!

  

Surabh(i) mudra (aj Dhenu mudra): “Mudra naplnenia prianí”

Názov mudry je odvodený od toho, že pripomína pri pohľade zhora kravské vemeno. Veľmi účinná a silná mudra vzostupu. Pomáha cvičiacemu prekonať prekážky, ktoré ho oddeľujú od hlbokej meditácie.

Zmierňuje reumatické zápaly a zostruje naše myslenie (intelekt). Posilňuje a aktivuje solárny plexus a tým aj tráviaci systém. Vyjasňuje a ukľudňuje myseľ a navodzuje stav vnútorného pokoja. Zmierňuje problémy s močením a aktivuje vylučovací systém tým, že zlepšuje obeh tekutín v tele a proces ich filtrácie. Lieči problémy brucha ako nadúvanie, plynatosť a kyselinu. Vyvažuje činnosť žliaz s vnútorným vylučovaním a navodzuje hormonálnu rovnováhu.

Posilňuje celé telo vyvažovaním piarich elementov.

Spojíme malíček jednej ruky s prsteníkom druhej a naopak, ukazovák jednej ruky s prostredníkom druhej a naopak. Palce zostávajú voľné a nedotýkajú sa.

 surabhi1 alebo surabhimudra

alebo mudra_surabhi2

 mudras01_surabhi

Túto mudru sa odporúča robiť len pod odborným dohľadom, pretože pri nesprávnom robení vie rozhasiť rovnováhu elementov v tele.

Túto mudru môžeme robiť hocikedy, ale nemali by sme ju robiť tesne po jedle. Spočiatku ju robíme minimálne 5 minút, neskôr zvyšujeme penzum až po 45 minút. Ak 45 minút nezvládneme v kuse, rozdelíme si ich na 3 cvičenia, každé po 15 minútach. Robí sa vždy v pozícii sukhasan, vadžrasana alebo utkasana (najvhodnejšia je ľavá pozícia):

sukhasanvadzrasanautkatasana

Vyvažuje všetkých päť elementov: Vayu (Vietor; palec) sa spája s Akašou (Éter; prostredník) a stabilizujú kolobeh Univerza. Prithvi (Zem; prsteník) sa spája s Džalom (Voda; malíček) a aktivujú tvorivú silu Univerza. Pri dlhšom cvičení stabilizuje a aktivuje čakru solárneho plexu (Nabhi alebo Manípura), ktorá sa spája so spokojnosťou, mierumilovnosťou, láskavosťou a spiritualitou našej existencie. Preto je mimoriadne dôležitá pre vzostup tela i mysle. Má štyri obmeny, pričom každá z nich vedie k iným výsledkom:

>> Vaayu Surbhi mudra

Prsty sa pospájajú ako pri surbhi mudre a potom sa špička pravého palca priloží ku koreňu pravého ukazováka a špička ľavého palca ku koreňu ľavého ukazováka.

Vyvažuje element Vzduch a odstraňuje problémy s plynatosťou.

>> Šúnja surbhi mudra

Vytvoríme surbhi mudru a potom priloťíme špičku pravého palca ku koreňu pravého prostredníka a to isté zopakujeme na ľavej ruke.

Vyvažuje element Éter a dáva cvičiacemu schopnosť počuť nepočuté a zvuky mimo bežného spektra počuteľných zvukov. Pomáha počuť zvuky Anahaty a vytvára atmosféru pokoja.

>> Prithivi surbhi mudra

Vytvoríme základnú surbhi mudru a potom priložíme špičku pravého palca ku koreňu pravého prsteníka, čo opakujeme aj s ľavou rukou.

Zmierňuje problémy brucha a brušnej dutiny, aj chronické problémy s trávením. Udržiava tráviaci systém funkčným. Dodáva telu silu a aktivitu.

>> Džal surbhi mudra

Vytvoríme základnú surbhi mudru a  potom priložíme špičku pravého palca ku koreňu pravého malíčka. To isté urobíme s ľavou rukou.

Ozdravuje obličky, pomáha pri problémoch močových ciest a pri problémoch spojených so žlčou. Zlepšuje vylučovanie moču. Je vhodná aj pre žlčovitých, zlostných ľudí, pomáha zmierniť zápchu a zvyšuje chuť do jedla.

  

Surya mudra: “Slnečná mudra” [aj ako Agni mudra -> nižšie]

Znižuje v organizme element Zem. Pomáha znížiť nazbieraný tuk v organizme a nežiadúci cholesterol. Znižuje telesnú hmotnosť. Povzbudzuje mentálnu aktivitu. Zmierňuje nervozitu a pomáha s trávením.

surya_mudra

Špičku prsteníka oprieme o koreň palca a placom prst jemne pritlačíme. Robieva sa najlepšie ráno v lotosovom sede (ale môže sa robiť v hocijakej póze aspoň 5 minút). Cvičí sa denne 2x po 5-10 minút.

  

Atmandžali (alebo Andžali alebo Hrdajandžali) mudra: “Požehnanie”

Otvára srdcovú čakru, ukľudňuje a sústreďuje myseľ a znižuje stres a nekľud. Pomáha nám vstúpiť do vyššej úrovne vedomia. Vhodná pre meditáciu.

Sadneme si s prekríženými nohami. Spojíme zľahka ruky končekmi prstov. Netlačíme, ale cítime teplo dlaní. Dlane nie sú pevne stlačené, je medzi nimi trochu miesta. Ruky pritiahneme k hrudi, lakte narovnané a vodorovne so zemou, palce sa opierajú o hruď. Chrbát držíme vyrovnaný. Sústredíme sa na dych. Pozíciu držíme aspoň 5 minút.

 anjali

  

Agni mudra: “Ohňová mudra”

Pomáha telu rozpustiť nadbytočné zásoby tuku tým, že zvyšuje rýchlosť metabolizmu. Pomáha dostať telesnú hmotnosť pod kontrolu. Spaľuje nadbytočný hlien. Vylepšuje lenivé trávenie. Pomáha zvyšovať telesnú silu. Znižuje napätie. Znižuje úroveň cholesterolu. Dodáva telu teplo a energiu, takže je výborná v zimnom období. Znižuje v tele element Zem.

Táto mudra sa robí výlučne nalačno! Zohneme prsteník ku koreňu palca a prichytíme ho palcom na druhom článku. Zvyšné prsty sú narovnané. Mudra sa robí výlučne posediačky! Robí sa aspoň 15 minút v kuse 2-3krát denne. Pozorujeme pocity. Ak sa dostaví žáha, kyselina alebo tráviace problémy, okamžite ju prestaneme robiť.

agnim 

  

Akaš mudra (alebo vyom mudra)

Táto mudra je kombinácia elementu Éter a Slnko a preto dokáže leičiť všetky problémy súvisiace so zvukom. Vynikajúco zvyšuje schopnosť počuť zvuky. Pri kombinácii so šúnja mudrou výborne pomáha ľuďom, ktorí majú problémy so sluchom.

Aktivuje absorpciu vápnika a fosforu, čím pomáha odstraňovať krehkosť kostí a je vynikajúca pre ľudí s osteoporózou.

Uvoľňuje napätie a udržiava myseľ v kľude, čím je vhodná pre meditáciu.

Pomáha predchádzať vyskakovaniu sánky (napríklad pri zívaní, duševnom napätí).

Pravidelné cvičenie vyjasňuje myšlienky.

Túto mudru neslobodno robiť pri chodení! Spojíme konček prostredníka so špičkou palca, zvyšné prsty sú vyrovnané. Túto mudru môžeme robiť hocikedy a hocako dlho. Najlepší čas je skoro ráno a v lotosovom sede. Musíme sa snažiť udržať ju po dobu 45 minút, hoci možno začať kratším časovým úsekom a postupne dávku zvyšovať.

akash1mudra_akash

Mudry pre liečenie – 2. časť

19 thoughts on “Mudry pre liečenie 1

  1. Díky,Helar, som rada, že si sem dala tento článok, zasa som o kúsok múdrejšia.-) Nevedela som,že pri niektorých je dóležité sediet,ako pri meditácii s vyrovnanou chrbticou.Isto si niektoré vyskúšam, aby som vedela posúdit ich účinnost. Ešte by ma zaujímalo, pri niektorých je uvedené, že sa móžu robit spoločne s inou mudrou, ale ako, najskór jednu a hned za nou druhú, alebo jednou rukou jednu a druhou druhú?

    Páči sa mi

  2. Saltinka,

    nikdy nie jednou rukou jednu a druhou inú! Najlepšie je robiť ich oboma rukami súčasne; ak to nejde, stačí jednou rukou, ale vždy len jednu mudru v čase. Ak nie je presne určené poradie, tak na ňom asi nezáleží. Ja na mudry naozaj nie som odborník a pri písaní článku som zistila, že tú jednu, čo som robila, som robila zle… 😦

    Páči sa mi

  3. ved vdaka tvojmu článku som aj ja prišla na to, že som robila mudru zle, ale nevedela som to posúdit, lebo som brala aj lieky.A pri meditácii tiež robím Gyan mudru, ale to je v poriadku.Pekný deń.

    Páči sa mi

  4. aj mna bolia kolena…ale aj clenky a vsetko ked som tak dlhsie(20-30min)/viac este neviem/ 😦 ….a ani chodit normalne po to neviem cize :D:D

    Páči sa mi

  5. Europania to nemaju vyvinute a prisposobene.Tam v indii to vie kazdy druhy a nespravi mu to nic ked jeho predkovia po 1000 rokov tak nohy davali 😀

    Páči sa mi

  6. Ak vám niekomu nejde ani lotos ani turecký sed, stačí stolička, narovnaný chrbát a nohy celým chodidlom pevne na zemi. Ruky sa položia na kolená a “mudruje” sa.

    Páči sa mi

  7. helar
    mám otázku, myslíš že sa dá “mudrovať” aj prstami na nohách, vieš lebo poznám ľudí ktorí nemajú ruky , a na šľapách sú tiež kade aké body na liečenie hm.. ;|

    Páči sa mi

    • Čikitet,

      akosi si neviem predstaviť, ako si niekto dá špičku palca na nohe ku koreňu malíčka tej istej nohy… ale možno je to len nedostatok predstavivosti… neexistuje mudra na fantáziu? 😛

      Páči sa mi

    • hi hi hi 😀 ja tiež, ale možno niečo iné, no veď, keď vie prebaliť dieťa ,písať na počítači, maľovať, spraviť si kávičku atď. možno nejaká mudrička by sa našla, alebo nie hm.. 🙂

      Páči sa mi

  8. Akosi som si tie mudry obľúbila, ale mám otázku, môžem pri tom normálne meditovať? Alebo sa dajú robiť aj pri telke…Ináč, skúšala som “Vnútorný oheň”, pretože som lapla nádchu a pmáha to. Ďakujem…

    Páči sa mi

  9. Táni,

    toto som dnes presne čítala na jednom diskusnom fóre, ako som dokončovala článok 3… 😛 Odpoveď bola: lepšie zaberajú, keď ich človek robí vedome, ale fungujú aj pri telke, pretože sa zakladajú na fyzickom princípe prepojenia rôznych meridiánov či čoho. Takže “mudruj” pri telke veselo ďalej! 😛

    Páči sa mi

Povedz svoj názor