Reiki symbol Šo Ku Rei (Čo Ku Rei)

Číta sa šoku-rei alebo čoku-rei. Všeobecný význam: “Umiestni silu Univerza na toto miesto.”

Symbol sily sa používa na zvýšenie sily reiki. Môže sa použiť aj pre ochranu. Môžeme ho považovať za “spínač”, ktorý je schopný okamžite znásobiť našu schopnosť viesť reiki energiu.

Ak symbol nakreslíme pred sebou, budeme mať okamžitý prístup k reiki. Navyše Šoku Rei znásobuje pôsobenie ostatných symbolov, keď sa použije spolu s nimi.

Používa sa hocikedy počas liečenia, ale najmocnejší je na začiatku liečenia, keď zvyšuje silu reiki, a na konci liečenia, keď zapečaťuje energie reiki.

Použitia:

  • Zvýšenie vlastných liečiacich schopností (kreslí sa pred sebou alebo do dlaní).
  • Sústredenie reiki na istú časť tela (kreslí sa priamo na danú časť tela).
  • Zvýšenie sily ostatných symbolov (kreslí sa skôr, než sa kreslia ostatné symboly).
  • Uzavretie priestoru okolo tela a zapečatenie energií, aby z tela neunikali (kreslí sa okolo tela s úmyslom zapečatiť liečiaci proces).
  • Spirituálne vyčistenie priestoru od negatívnej energie (kreslíme alebo vizualizujeme symbol na všetkých stenách, strope a podlhe s úmyslom vyčistiť priestor).
  • Čistenie kameňov a iných objektov od negatívnych energií (kreslí sa nad objektom alebo na ňom s úmyslom navrátiť ho k pôvodnému stavu; predmet vezmeme do rúk a vlejeme doň reiki, prípadne pošleme reiki na diaľku).
  • Ochrana seba pred negatívnymi energiami napr. ľudí, ktorých liečime (kreslíme alebo vizualizujeme pred sebou s úmyslom ochrániť sa pred negatívnou energiou).
  • Ochrana blízkych bytostí alebo vecí v našom vlastníctve (kreslí sa priamo na osobu/vec s úmyslom ochrániť ich). Takáto reiki chráni na všetkých úrovniach našej existencie.

Obvykle sa Šoku Rei kreslí proti smeru hodinových ručičiek, ale nie je to nutné. Treba vyskúšať, ako sa nám kreslí lepšie. Podstatný je úmysel pri kreslení, nie symbol sám. Vodorovná čiara predstavuje zdroj reiki. Zvislá čiara predstavuje tok energie a špirála dotýkajúca sa zvislej čiary sedemkrát predstavuje sedem čakier. (Mimochodom, tá istá špirála sa v šamanizme používa na uzavretie čakier umierajúceho človeka.)

Tento symbol môžu študenti reiki používať už po počiatočnom naladení/prvom zasvätení.

A teraz si pozrite podobnosť symbolu so šamanským prepojením čakier v ľudskom tele 🙂 :

32 thoughts on “Reiki symbol Šo Ku Rei (Čo Ku Rei)

  1. Neviem, ci to je len u mna ale prvy orazok teda chokurei.jpg sa mi nezobrazuje, skusal som to v dvoch prehliadacoch a nic.

    Snap ukazuje tento error
    — 403: Access Denied —

    This file requires authorization:

    you must both be a user of this blog as well as be currently logged into wordpress.com

    Co znamena, ze ten kto nie je prihlaseny k uctu na wordpress.com ho neuvidi.

    Páči sa mi

    • Na liečenie seba pokojne. Na liečenie iných by som sa nebála, pokiaľ máš silný tok reiki. Vždy, keď presne neviem, čo ako robiť, idem do meditácie a odpoveď v sebe nájdem. Skús to aj ty. Ak sa nebudeš cítiť na liečenie iných, tak si nechaj urobiť aj reiki II naladenie. Ale v súčasnej dobe a ak si mladší ročník, tak pravdepodobne máš kanál priepustnejší ako “my starci” 🙂 .

      Hlavne, pri hocijakom liečení – nevkladaj do toho úmysel (=na čo presne sa sústreďuješ; príčina totiž môže byť niekde celkom inde). Priveď reiki a spoľahni sa, že ona už vie, čo treba.

      Páči sa mi

  2. 🙂 Ja kreslím od fajočky. Šoku Rei je koncentrácia energie, a tak mi príde rozumné ju najprv “zhrabnúť” a potom pomaly sústreďovať tou špirálkou.

    Tu je návod (stačí kliknúť):

    Páči sa mi

  3. Dakujem za odpoved. A naladenie na Reiki II je uz potrebne pri pouzivani ostatnych symbolov? Chcela som si naladenie Reiki II spravit na dialku. Konzultovala som to s lektorkou u ktorej som robila Reiki I a ta mi to neodporucila, vraj je to neucinne a hlavne neeticke. Mate s tymto skusenost?

    Páči sa mi

  4. No vidíš, a ja by som ho kreslila od vrchu.
    Je možné, že ak má niekto silnejšiu energiu ako ja, že ak prikladám ruky na telo cítím to teplo z neho? Akoby som mu ho miesto prúdenia do tela vyťahovala? To som citila ked syna bolel krk. Jeho bolesť prešla, ale ja som cítila teplo, ktoré šlo do mojich rúk. (On má tiež zelenú auru ako ja.)
    Ďalší prípad. Mal poranenú nohu na lýtku od bycikla a bolela ho šlacha na nohe.Tak som sa mu pokúšala zmierniť bolesť na nohe, lenže akosi sa mi nedarilo a on miesto tepla cítil chlad, ktorý mi šiel z mojich rúk. Niekde som čítala o majstrovi, čo cíti chladnú energiu z tela ak nie je dostatočne prekrvený( napr. pri astme), ale je možné do tela posielať aj chladnú energiu?
    A ešte jedna zaujímavosť trocha čudná vec sa stala tej kolegyni, ktorú som sa pokúšala liečiť. Je možné, že to teplo, ktoré cítila zo mňa bola Rafaelova práca. Cez víkend pracovala na záhrade a pocítila ako jej niekto položil ruku na chrbát, ale nikto pri nej nebol. Prvé, čo ju napadlo, bolo, že ju prišiel jej muž pozrieť , čo je už niekolko rokov mŕtvy,(od mŕtvych ide chlad), ale tá ruka, ktorú ju chytila na chrbte bola teplá. Je možné, že tá energia, ktorú som jej poslala myslím tá Rafaelová sa ozvala ? Pripadá mi to hlúpe, ale iné ma nenapadá a nič podobné sa jej nestalo.

    Páči sa mi

    • 🙂 Priveľa otázok odrazu 🙂 …

      Po prvé, ten symbol sa predsa kreslí zhora, nie? Alebo som niečo zle pochopila? Najprv “hrabneš” tú vodorovnú čiaru a potom pokračuješ nadol a začínaš krútiť špirálu od okrajov do stredu.

      Pokiaľ viem, pri reiki nikdy neťaháš do seba energiu ako s kompenzačným kyvadlom. Proste by tam nemala byť spätná väzba. Ak osoba reiki nepotrebuje, tak reiki neprúdi. Ale nikdy by nemala ísť z pacienta na liečiteľa – to potom nejaká iná energia, ale nie reiki.

      K tej chladnej energii: tu by ti lepšie odpovedala Snakebite, ale tá to na tejto stránke momentálne fláka 😀 … Z čchi-kungu viem, že sa robí so studenými a teplými energiami. Napríklad viem, že ukazovák a prostredník sa používajú ako vysielač studenej energie pri zápaloch. Ale možno to pletiem, je to už vyše roka a moja pamäť je rovnako mizerná ako hocikedy inokedy 🙂 .

      To s tou rukou na chrbte môže byť tak, ako píšeš.

      Páči sa mi

      • Ja som pozerala na ten obrázok s čakrami a tam som to pochopila tak, až potom som si prečítala že sa kreslí z vrchu…upppsssss!
        Neviem aké energie sú napojené na mojom synovi, lebo mi vravel, že večer, keď leží tak vidí farebné svetelné krištálky po kope ako vibrujú raz fialové, raz zelené a neviem aké ešte. To teplo som cítila z neho ako šlo do mojich rúk a bolo mi to čudné, lebo ja som sa snažila posielať jemu.
        Tak dúfam, že kolegyni tam nenarobí nejakú šarapatu, lebo ona je dosť labilná aj zdravotne aj psychicky občas. 😆

        Páči sa mi

  5. perfektné Helar ďakujem…chcel som sa spýtať v ostatnom čase intenzívnejšie pracujem s mojimi čakrami(tonning)a od vtedy akoby v celom tele cítim veľmi intenzívne vibrovanie,chvíľami až akoby mi mali -neviem to inak popísať len k elektrickému prúdu a to doslova-najviac som to pociťoval v chodidlách a ľavej ruke v prstoch…nie je to nepríjemné skôr naopak ale keď som to pocítil prvý krát trošku ma to vydesilo…

    Páči sa mi

    • Aniel,

      niet sa čoho báť. Pri toningu sa ti zvyšuje prúdenie energie cez meridiány a ak máš nejaké blokády, tak ich to postupne rozbíja. Ak ich nemáš, máš rovnomerne “elektrizované” 🙂 celé telo.

      To, že máš otvorené chodidlá, je výborné. Ľavú ruku (ak si pravák) máš prijímaciu, takže mi to vyzerá, že už teraz si citlivejší ako priemerný človek. Ale ešte asi nevieč, čo s tými vnemami robiť (to je to, že sa ti zatiaľ neozýva “pravá” polovička tela, ktorá predstavuje “vôľu” a “cielený zámer”). To je najmenej; časom sa to samé od seba spraví. Pokračuj ďalej a prípadne to skús kombinovať s Tibeťanmi (nájdeš na Mračnej hore).

      Páči sa mi

      • super to som rád-tušil som že idem správnou cestou:-)
        a Tibeťanov cvičím už niekoľko rokov a veeľmi dobre sa cítim po nich …. 🙂

        Páči sa mi

  6. Ked som absolvovala kurz Reiki, ucila som sa symbol kreslit naopak – zrkadlovo z lavel strany. Tiez pri symbole Sei He Ki nas ucili umiestnit “oci”, ako som si to ja nazvala, trosku inde. Je vobec podstatne, z ktorej strany sa symbol Shoku rei kresli? Resp. ako presne sa akykolvek zo symbolov Reiki kresli?

    Páči sa mi

    • Lele,

      aj ja som videla symbol kresliť oboma spôsobmi. Chikara-Do reiki ich používa oboma smermi, niekedy jednou rukou jeden a druhou súčasne druhý. Naopak som ho videla kresliť v Karuna reiki. Ale význam je stále rovnaký: “zhrabnúť” energetické vlákno a sústrediť ho v jednom bode. (To isté sa robí pri Hunab Ku. Špirála. Jednou alebo oboma rukami.)

      Ako to viem ja, nie je podstatné, ako a či vôbec symbol nakreslíš. (Rada by som vidieť toho veľmajstra, ktorý by kreslil Hunab Ku 🙂 .) Stačí, že vieš, s čím pracuješ. Niekto použije jeho názov, niekto ho len “premietne”. Dôležitý je úmysel, pretože ten prenáša energiu.

      Ale viem si predstaviť, že sú aj ľudia, ktorí trvajú na kreslení a hovorení názvu a opakovaní trikrát. Všetko je to podľa mňa vec toho, s čím sa cítiš dobre a bezpečne. 🙂

      Páči sa mi

      • To počujem prvýkrát, že je jedno, ako sa symbol kreslí. Absolvovala som síce Reiky už poriadne roky dozadu, a už si ich dobre nepamätám (ale táto je iste naopak), viem však, že špirála na tejto kresbe je deštruktívna.

        Páči sa mi

      • Neviem, čo pre teba znamená “deštruktívna” špirála. Ja poznám dva druhy – jeden v smere hodinových ručičiek a druhý proti smeru hodinových ručičiek. V šamanizme proti smeru hodinových ručičiek energiu vyťahuješ zo zeme nahor alebo zvyšuješ, v smere hodinových ručičiek posielaš nadol do zeme alebo znižuješ. Pri práci s kompenzačným kyvadlom sa pohyb (kruh, špirála) v smere hodinových ručičiek spája s negatívnou energiou umiestnenou niekde v aure a s jej vyťahovaním z aury a keď sa kyvadlo začne hýbať proti smeru hodinových ručičiek, naťahuje sa do “vyčisteného” miesta “zdravá” energia.

        Páči sa mi

      • Deštruktívna špirála som myslela v zmysle pri práci s energiou Reiky, keď sa kreslí alebo sa myslí obrázok. Už náš lektor nás vtedy upozorňoval, že špirála má byť určite nakreslená ako pravotočivá z našej strany (takto: http://karolinaloskotova.blog.cz/1008/co-je-pravotocive-a-co-je-levotocive-doporucuji).
        Kyvadlo pri liečení nepoužívam, len vizualizujem, takže takto som pravotočivé a ľavotočivé energie nikdy nerozlišovala.

        Páči sa mi

      • Dosť sa to bije s mojím vnímaním. To, čo rozhoduje, je ÚMYSEL (alebo, v prípade reiki, jeho ABSENCIA) a všetko ostatné sú len pomôcky. Aj mágia má “chaos magick”, kde robíš len so svojím úmyslom, a potom všetky ostatné smery s kartami a sviečkami a kadidlami a zaklínadlami a voodoo bábkami poprepichávanými špendlíčkami. Ale moc nie je v tých rekvizitách, ale v tvojej psychickej práci.

        U reiki sa otvoríš ako kanál (tzv. dutá kosť, hollow bone; je tu o tom viac) a necháš sebou pretekať INTELIGENTNÚ energiu. Tú netreba nasmerovávať, ale tebe symboly pomáhajú dostať sa do magickej/liečiteľskej nálady a odovzdať kontrolu niečomu inému. Čiže symboly sú tu pre teba, nie pre tú energiu. Tá vie sama, čo má robiť, a lepšie je neviesť ju úmyslom, aby sme nenadradili náš človečí mozoček a úsudok univerzálnej inteligencii.

        Páči sa mi

  7. Heli, mám zase jednu zaujímavú otázku. Manžela bolel chrbát a nech mu ho natriem niečím. Vzala som Veral gel a nedalo mi to znova nevyskúšať poslať mu trocha teplej energie na to bolavé miesto. Po chvíli držania ruky nad chrbtom som cítila magnetizmus. Bolo to ako môj kladný pol a jeho záporný. Moja ruka sa priťhovala, ale telo odpodzovalo. Ja som cítila príliv energie ako do neho šiel, ale on necítil nič. Zatial som skúšala takto odstarňovať bolesť len 4 ludom a fungovalo to , aj moju energiu cítili, no on tým že neverí, tak to nefunguje. Je tento magnetizmus, či čo to bolo spojené s jeho odmietaním uveriť v takéto liečenie?
    Už som si povedala, že tretí krát to na ňom praktikovať nebudem 😀

    Páči sa mi

    • Martina,

      dve veci ma napadli, možnože obe sú blbosť (vlastne tri 😀 ):
      1. možno ho nemáš liečiť alebo on nechce byť vyliečený; možno je to jeho spôsob, ako ti dokazovať, že nič také nefunguje
      2. skús opačnú ruku (majú opačnú polaritu)
      3. píšeš o teplej energii; na bolesti chrbta (čo môže byť zápal) by som použila skôr studenú energiu. Skús dať ukazovák a prostredník dokopy ako nôž, ostatné prsty zohni, veď celú energiu ruky do ukazováka a prostredníka a skús ju vysielať len cez ne.

      Ja ešte niekedy (hlavne pri otváraní čakier v chodidlách) robievam to, že použijem ruky ako “sendvič” – jednu zhora a jednu zdola a nechám pretekať energiu z jednej do druhej cez to miesto na chodidle, ktoré otváram. Zatiaľ to ešte vždy zabralo.

      Páči sa mi

      • S tými rukami to môže byť pravda, keď som vymenila ruku a dala som pravú na miesto, tak už som to necítila. Chlad som pocítila z toho miesta najskorej ja a potom čiernu auru okolo mojej ruky.
        U neho budem len bosorka, čo sa na to hrá, tak ho budem liečiť len medikamentami to bude istejšie 😀

        Neviem posielať studenú energiu, raz s to stalo pri synovi, len ja som sa snažila mu odstrániť bolesť v lýtku a on cítil chlad. Nie je to podvedomé, ak treba teplo telo vyšle teplú energiu, ak chlad, vyšle chladnú? Ty to dokážeš máš reiky, len ja nereikista .. 😕

        Páči sa mi

      • Martina,

        to s tou studenou energiou je z čchi-kungu. Pokiaľ sa správne pamätám, tak ukazovák a prostredník posielajú vždy studenú energiu. (Snáď to nájde Snakebite a opraví alebo potvrdí.) To s reiki nemá nič spoločné. Reiki je reiki a tečie, aká sama usúdi. 🙂 Toto je skôr tradičná čínska medicína.

        Páči sa mi

  8. Helar, ospravedlnujem sa, neviem kde mam moju otazku supnut, hodila by sa mi viac na minigrimi, ale neviem, ci tam este chodis.

    Vcera, predtym, ako som si sla lahnut, bol v mojej izbe svagor, a pytal sa ma, ci sa mi v mojej izbe dobre spi. Hovorim, jasne, preco? No, ze on tam jednu noc musel spat, ked ja som obla v zahranici, a ako si lahol, zacalo mu cosi vrieskat v hlave, ze ho vyhanalo prec. Tak si lahol opacne, hlavou tam, kde mal nohy. Znova to iste, vreskot v hlave, bez slov, len citil, ze ho to tam nechce, vyhanalo ho to prec. Tak si lahol na vedlajsiu postel a tam to bolo uz ok. Postele su do Lka.

    Svagor je dost citlivy, bol v klinickej smrti, vie lucidne cestovat, napriklad chodi dost casto za mojou mamkou, tam na druhu stranu:) a podobne, jednoducho vnima ovela viac veci, ako ja. Vztahy medzi nami su uplne v poriadku. takze ja mu v tychto veciac verim a brrrr vyplasil ma, ani by ma nenapadlo, ze by sa nieco take mohlo v mojej izbe stat.

    Vcera som trosku ocistila izbu, prosbou na anjelov, aby mi vycistili priestor, ale ci ucinne, to neviem, lebo som bola riadne rozhodena z takej informacie…Ale spalo sa mi napocudovanie dobre…:)

    CHcem sa teda spytat, co to mohlo byt????? preco sa ja citim v mojej izbe ok a jemu sa stalo toto? Staci ocista taka, ako som spravila, alebo treba nieco viac, kadidlo, alebo tak nieco?

    Dakujem, Helar, alebo hocikto, kto by mi vedel v otmto poradit, budem vam velmi vdacna.

    Páči sa mi

  9. Ahojky, vo veciach, ktoré spomínate som úplný laik, ale zaujíma ma Váš názor. Páčia sa mi tetovania a počula som, že by si človek nikdy nemal dať tetovať niečo negatívne, pretože ho to v istom zmysle môže ovplyvňovať. Preto by som si rada dala vytetovať symbol niečoho čo by mi dalo vnútornú silu, energiu….zaujal ma symbol shoku rei. Myslíte že je dobrý nápad dať si tento symbol vytetovať a ak tak na aké miesto aby sa to nemíňalo účinku. Za odpovede vopred ďakujem 🙂

    Páči sa mi

    • nie je to dobrý nápad … 😕 koža je najväčší a najpotrebnejší ľudský orgán. Jeho skvelá funkcia je nenahraditeľná pre telo a vyrába pomocou svetla, tak prepotrebný vitamín D. Namiesto toho, aby sme si ju ošetrovali a chránili, tak si ju poškodzujeme svojou pýchou a hlúposťou. Ten znak reiki, slúži na sústredenie energie na určité miesto na tele, ale treba vedieť, že po dlhom pôsobení dochádza k poškodeniu (energetickej nerovnováhe) a následky sú strašné 😛 😀

      Páči sa mi

Povedz svoj názor