Zlatý dobrý stred. Možno nuda, ale požijete si dlhšie…

Nasledovný článok je z Poradne a písal ho Yamabushitengu 18.1.2009.

Neviem, ako často sa dostávate do kontaktu so živými Číňanmi. Zvláštni ľudia. Mierny úsmev, žiadne rehotanie. Žiadne veľké slová, skromná strava, takí mravčekovia. Tak ich poznám ja. 

Iste je to o kultúre. Európska kultúra je o veľkej láske, veľkých slovách, veľkých pocitoch, veľkých obchodoch, veľkých autách, veľkých myšlienkach. Malé veci sú skrátka malé, nie je ich dosť a chceme viac. Veď prečo nie.  Máme okolo seba dostatok na nasýtenie, zásobenie sa a emocionálne sa Európa dostala do čiernobielej polohy. Mám rád versus nenávidím.  Kultúra nás tlačí, aby sme emocionálne prežívali každú blbosť, pracuje s tým marketing produktov, dovolenky nám nepredávajú podľa toho, čo tam v skutočnosti je, ale podľa toho, čo od miesta očakávame a podobne. Emócie. Aký je ich vplyv na naše zdravie?

Všetkého veľa škodí. Aj emócií. My ich síce posudzujeme ako pozitívne a negatívne, ale v každom prípade je nadmiera AKEJKOĽVEK emócie nezdravá. Kde nájsť mieru…

Emócie sú priradené jednotlivým orgánom, farbám, ročným obdobiam a tým pádom aj energiám.

Drevo – pečeň – hnev. Nenadarmo sa hovorí “pohol mi žlčou”, keď vás niekto naštve. Používa sa aj termín “žlčovitý človek, žlčovitá povaha”.  Náhoda?

Oheň – srdce  – radosť. 14. januára 2009 v Prahe na ulici skonal architekt Kaplický. Ma síce 72 rokov, ale na svoj vek veľmi činorodý a ako muž v tomto veku neočakávane plodný – v deň jeho smrti sa mu narodila dcéra.  Kráčal po ulici, plný radosti a dostal infarkt…

Zem – slezina – zádumčivosť, nadmerné premýšlanie. V tejto súvislosti musím spomenúť spojenie  medzi disfunkciou sleziny, žalúdka (ZEM má vplyv na ich  činnost) a mentálnou, duševnou prácou.  Poruchy trávenia označuje väčšina gastroenterológov za “manažérske choroby”.  Určite poznáte ten pocit, keď po celom dni nad knihami ledva zjete pár malých jedál a po hodine rýlovania v záhrade by ste “zožrali celé prasa”.  Nechcem tvrdiť,  že  manažér musí trpieť nechutenstvom, ale všetky tie žalúdočné vredy, neurózy a koliky – môže za to vaša hlava.

Kov – pľúca – smútok. Každý z nás prechádzal v živote niečím smutným. Každého z nás to zasiahne inak. Smútok z nás vysáva rozhodnosť, chuť do života, je nám smutno tak, že sa nám ani nechce dýchať. Sedíme a VZDYCHÁME. Pľúca živoria. Preplakať stratu niekoho, alebo niečoho je jedna vec, ale urobiť smútok svojim životným partnerom…

Voda – obličky – strach. Zničiť a oslabiť zdravú obličku je dosť dlhodobý proces. Telo si ich chráni. Obličky sú naše batérie, okolo nich a v nich sa skladuje energia, ktorú máme od rodičov a zo stravy na život.  Dlhodobý strach nás doslova paralyzuje. Neznamená to, že nemôžeme pozerať strašidelné filmy, ale celé stáročia je stratégiou vládcov, aby podrobené národy držali v strachu.  Oslabené a neduživé sa postupne vytratili. Ženy a aj muži “v prechode” popisujú symptómy návalov tepla. Obličky slabnú a s nimi aj element vody. Oheň vystreľuje v týchto zábleskoch a preberá kontrolu nad elementom vysuśujúceho sa dreva.

Emócie sú súčasťou nášho života a sú teóre, ktoré tvrdia, že práve emócie nás odlišujú od zvierat. Život je jemné umenie rovnováhy.  Jemné chodenie po línii na hranici nedostatku a prebytku. Možno by bolo dobré, keby sme od seba očakávali viac ako od sveta okolo seba. Nejako nevieme žiť sami so sebou a stále sa potrebujeme nad niečim vzrušovať a vytešovať. Je to ťažké, ja viem.  Ale  dôležitá práca na tom a uvedomenie si toho.

Nie som praktikujúcim lekárom tradičnej čínskej medicíny (TCM). K elementom som sa dostal cez bojové umenia a postupne k medicíne. Ak sa však elementom venujete dlhšie a všimavo, tak ich uvidíte VŠADE okolo vás.  Diskusia otvorená 🙂

A z diskusie:

  1. #1 by skini on Január 21, 2009 – 20:01

    Ako by som si mohla posilniť obličky?

  2. #2 by yamabushitengu on Január 21, 2009 – 22:15

    Posilnenie obliciek by som zmenil na ochranu obliciek. Maximalnu ochranu pred chladom a v lete pred prehriatim. Oblicky patria energii vody, ktora do nich prirodzene klesa (vdaka ich polohe). O energetickom stave obliciek beznemu cloveku najlepsie napovedia – vlasy. Ak sa objavuju prve sive vlasy, tak ste zacali spotrebovavat energiu, ktoru vam dali rodicia pri pocati a ked sa minie – pominiete sa aj vy. Tuto “nenahraditelnu” energiu mozeme setrit, ak sa spravne stravujeme a spravne dychame. Oslabenie funkcie obliciek, alebo nejake dlhotrvajuce problemy – to moze mat vela pricin.
    Skini, prepac, ze skoro vzdy pisem tak roztriestene, ale vidim tie veci v obrazoch. Mas nejaky konkretny problem s oblickami? Uz sme o tom raz pisali, tak sa mi zda… Pripomen.

  3. #3 by yamabushitengu on Január 21, 2009 – 22:20

    Ale vseobecne mozem doporucit – http://www.patentnimedicina.cz/
    Ja tam nakupujem viac ako rok, vypravuju aj diagnozy na dialku podla fotografie jazyka a vyplnenia dotaznika. Kvalitne produkty, za dobru cenu. Nechcem robit “skrytu” reklamu, ale naozaj to vsetko pomaha.

  4. #4 by skini on Január 22, 2009 – 21:13

    Necítim problém v obličkách, len ako som si prečítala o nich v súvislosti s emociami…
    Som dosť emotívny človek a to naozaj nie ja zdravé ani pre obličky. Ked má človek strach, alebo trému, hned sa zvýči činnosť obličiek. Napr. pred cestovaním, pri strese atd. A dakujem za typ, pozriem si.

  5. #5 by skini on Január 24, 2009 – 19:32

    A ešte niečo. Pozerala so tie produkty, ale neviem ako dlho užívať. Sú tam balenie po 100 ks a užívanie je aspon ktoré som pozerala á 4 tabl. 3x denne. T.z. ani nie na 10 dní. Neviem či to stačí……asi nie. Aké máš s tým skúsenosti Yamabushitengu?

  6. #6 by yamabushitengu on Január 25, 2009 – 1:03

    Skini, strach a trema su dve veci. Strachom sa rozumie v tomto kontexte dlhodoby strach o zivot, zdravie. Situacie ludi v krizovych situaciach, v zajateckych taboroch, v cele smrti – to su extremne situacie. Byt emocionalny nie je nic zle, len sa s tym treba naucit pracovat. Sledovat zarodky emocii, ked sa rodia a nenechat sa nimi ovladnut. Nestane sa z teba ziadna chladnokrvna mrcha, ale budes si zachovavat odstup a udrzis si sirsi zorny uhol na deje okolo teba.

    Cinske tabletky – vsetko, co som doteraz videl, bolo predpisovane na mesiac, alebo maximalne na dva mesiace. Po tomto obdobi sa robi posudenie zlepsenia a pripadne sa meni liecivo. Ale na tvojom mieste by som nesiel hned na tablety, skus sa pohrat sama s tym, co mozes zvladnut. Vysleduj si startovacie momenty emocii, ktore ta dokazu rozhodit a pracuj na tom.

  7. #7 by skini on Január 25, 2009 – 14:50

    Ďakujem .

  8. #8 by timmoška on Február 8, 2009 – 22:49

    Tak to mám problém. Ja šediviem od patnástich. Počula som, že sa dá doplnit energia obličiek zázvorovými obkladmi. ???

Povedz svoj názor