Ego alebo pole energie?

Pre celé bosoráctvo a toltécky pohľad na svet je dôležité, ako sa vnímame – či sa vidíme ako jedinec s pevnými hranicami, ktorý je oddelený od zvyšku sveta a síce v ňom koná, ale často musí bojovať s jeho nepriateľstvom a nepriazňou, alebo sa vnímame ako energia dočasne vytvárajúca istú fyzickú reprezentáciu. Teda či je naše “ja” viazané na fyzické telo s jeho postojmi, predpokladmi, interpretáciami, nádejami a zážitkami,  alebo na našu energiu.

Pre dona Juana svet nepozostával z objektov, ale z polí energie. Toto poznanie je východiskom i cieľom cesty každého bojovníka. Predstava sveta ako súhrnu energetických polí je kľúčová myšlienka toltéckeho učenia.

Don Juan hovoril, že svet predstáv alebo myšlienok má len malý vplyv na životy ľudí. Oveľa väčší vplyv na náš život má naša energia alebo osobná sila – tá určuje, čo je pre nás možné a čo nie.

Človek je len suma jeho osobnej sily. — Don Juan

Energia obyčajného človeka sa spotrebúva v rutinných aktivitách každodenného života. Tým pádom sa všetka naša energia usmerňuje do oblasti poznaného a nezostáva nič na skúmanie nepoznaného. Preto sa obyčajný človek nevie dosť dobre zmeniť a vniesť do svojho života situácie mimo “normálu”.

Bojovník sa na všetko pozerá očami energie. Všetko, čo robí, berie ako energetickú výmenu. To, čo robí, energiu buď spotrebúva alebo šetrí – a tak cez svoje konanie dokáže vlastnú energiu oslabiť alebo upevniť. Optimálnemu použitiu energie sa hovorí bezchybnosť.

Ak prestaneme sami seba vnímať ako ego a miesto toho akceptujeme, že sme polia energie, potom musíme nielen zmeniť náš pohľad na realitu, ale zmení sa aj naše správanie. Ako ego cítime nutkanie obhajovať a utvrdzovať obrovské množstvo rôznych ťahov; ako polia energie obraciame pozornosť na to, ako používame túto energiu a či narastá alebo sa znižuje. Preto sa naše skutky zameriavajú na vhodné nasadenie energie – na bezchybnosť, známu aj ako pečať bojovníka.

Táto pasáž ma dostala o celú konskú dĺžku ďalej… Niekedy sa až čudujem, prečo som na ňu musela čakať až doteraz! Ale je možné, že som si musela prejsť nejakými inými vecami/štádiami, aby som ju bola schopná pochopiť… “Ako polia energie obraciame pozornosť na to, ako používame našu energiu a či narastá alebo sa znižuje.” Keď som to čítala, zakliklo u mňa niečo – nie na mentálnej úrovni, ale na úrovni vôleUž som spomínala, že fungujem prevažne cez tieto dve roviny: niečo si uvedomím (mentálna úroveň) a o zvyšok sa postará telo samotné bez mojej vedomej súčinnosti (vôľová úroveň). No a aby som z toho nevynechávala tú emocionálnu úroveň 😛 (to je malý podryp pre Boobak 😉 ), tak keď som to čítala, 1. vzalo ma to ako úžasný vhľad, 2. pochopila som, kde mrhám svojou energiou a 3. hneď na druhý deň telo začalo zbiehať program “pridá mi to energiu alebo ju uberie?” A keď došlo na to, že “uberie”, jednoducho sa rozhodlo nereagovať… Po 50+ rokoch netrpezlivosti, zúrenia, rozčuľovania sa, prežívania všetkého sa odrazu dostavil program “aký typ energetickej výmeny?” a nastolil vo mne kľud… Zo dňa na deň… Ale je možné, že som si tých 50+ rokov emocionálnych vývrtiek musela odžiť, aby som bola schopná pochopiť túto jedinú vetu! 🙂

Nemôžem povedať, že moja energia po tomto prevracáku nejako skokovo vzrástla, ako keď robím intenzívne žam žung, ale rozhodne som ňou prestala plýtvať. Len čo niečo dekódujem ako “negatívna energetická výmena”, prechádzam do režimu nestranného pozorovateľa a sústreďujem sa na robenie, nie na komentovanie. 😛 Odrazu ma prestal vytáčať aj Alzheimer… Sánchez, ručičkulíbám! 😀

Zakaždým, keď ego nedostane sebapotvrdenie od externej reality, začne vážne spochybňovať seba samé a cíti sa ohrozené. Preto sa snaží prostriedkami, ktoré mu poskytuje naša osobná história, manipulovať realitu a ľudí okolo seba tak, aby potvrdili, že existuje. Pretože tuší, že nemá nijakú substanciu, sústavne vyhľadáva potvrdenie od iných ľudských bytostí – najčastejšie s podobným zameraním – ktoré potvrdia, že ego existuje a že je skutočnou osobou. Len takto sa ego dokáže ubezpečiť, že existuje, hoci hlboko vnútri tuší, že v skutočnosti je to len zhluk ničoho.

Ak však konáme z poznania, že sme polia energie, k ničomu podobnému nedochádza. Pri každej situácii miesto toho, aby sme sa venovali výbuchom hnevu, strachu či frustrácie, ktoré spotrebovávajú nesmierne množstvá energie, začíname rozmýšľať o tom, čo daná situácia pre nás energeticky znamená, či nás oslabí alebo posilní – a vyberáme spôsob reakcie, ktorý nás posilňuje.

Článok je súčasťou projektu toltéckeho rastu

7 thoughts on “Ego alebo pole energie?

  1. ja si musim este tak sama pre seba doplnit (ego mi tu otravuje,tak sa s nim nejdem podaromnici skriepit) ze niekedy ten vybuch hnevu a podobne je energeticky uspornejsia moznost ako snazit sa ho zadrzat.

    Páči sa mi

    • Ak som správne pochopil na čo tvoje ego naráža, tak výbuch, ktorý ty spomínaš, je lepšou alternatívou, ako v sebe potláčať reakciu, ale myšlienkou vyššie spomínaného optimálneho hospodárenia s energiou je podľa môjho názoru, skôr odosobniť sa od situácie, ktorá mrhá našou energiou a jednoducho ju nekomentovať (ani vnútorne :)) a toto som za posledných pár týždňov nedokázal už viac krát.
      Pozitívne ale je, že si to začínam všímať, akurát, ja som to proste nazval, že toto je situácia, na ktorú nemá zmysel reagovať, lebo moja reakcia ju nebude riešiť, ale len dookola prehrávať, ako pokazenú platňu, resp. viem celkom super pridávať obrátky 😆

      Páči sa mi

      • ešte že tu je ten komentár, inač by som tomu asi nepochopil 🙂 …. a v podstate tomu veľmi nerozumiem ani teraz ale myslím, že sa tým nejakým spôsobom riadim …. skrátka konflikty neriešim (povedané na konkrétnom príklade) ale niekedy mám strach, že mám len ružové okuliare…..

        Páči sa mi

  2. Vedomie a podvedomie.Vedome na niečo myslíme.A podvedomie nám to dáva do reality.Ale,keďže podvedomie nerozoznáva “dobro a zlo”,dá nám to ,načo myslíme.Teda,myslíme skutočne zo srdca,preciťujeme.Môžeme si povedať,že naša situácia sa zlepšuje,že je nám fajn…atď.Ale potvora ego nám vytvára opačné pocity,teda reaguje na momentálny stav alebo realitu.Bráni nám v zmene..A keďže podvedomie reaguje skôr na pocit ako na myšlienku.Tak nám to dá.A ak to vieme ustriehnuť,tak nám milý egúšik nebude stáť v ceste.A zmena sa naozaj môže uskutočniť z jedného dňa na druhý.Ibaže zastaralé vzorce nás občas nútia robiť dookola tie isté chyby,reagovať ako sme reagovali doteraz.A potom nás to oberá o energiu a musíme znova začať pracovať na svojich myšlienkach a pocitoch.Vedome si chceme vytvoriť lepšiu budúcnosť,ale ego nám našepkáva,že to nepôjde,nedá sa to..A práve nato podvedomie reaguje..Ako minule moja známa začala na seba nadávať aká je tučná.Keď som ju stopla,tak mi iba odvrkla,že má oči a vidí.Jej egúšik ju v tom podporuje a ona si vytvára realitu…no čo už.Musíme na sebe pracovať.A tebe Heli blahoželám,že si to už zvládla 🙂
    O tom tiež hovorí zákon príčiny a následku.
    Použite svoju vôľu a zdvihnite všetky ukazovatele,ktoré skĺzli dole.Aktivita,ktorá posiela ukazovatele hore,je príčinou,ktorá prináša želané následky.
    Vyššia vôľa vždy preváži nad nižšou. 🙂

    Páči sa mi

Povedz svoj názor