Typy zmeny formy, šamani a zázračné liečby

Šaman je ktosi, kto cestuje do iných svetov, aby získal moc, energiu a poznanie a tieto potom používa na to, aby zapríčiňoval zmenu v tomto svete.

Keď hovoríme o svetoch, môžeme ich nazvať psychické, podvedomé alebo nevedomé – to všetko sú len slová. Ale šaman je osoba, ktorá sa premiestňuje do týchto iných svetov a prináša z nich poznanie či schopnosti – často také, aby vyliečili iných ľudí, ale často aj pomáhajú svojej komunite lepšie sa zžiť s prostredím či ovplyvňovať rast úrody a správanie zveri. V každom prípade šaman používa svoje schopnosti, poznanie a moc na to, aby menil tento svet.

V tomto rozprávaní sa John Perkins vracia späť do shuarskej chatrče, tentokrát s inou skupinou. Zasa je tam šaman. Tentokrát je všade tma, pretože šaman ide robiť tajný liečiaci ceremoniál. V skupine je jedna žena, vedúca laboratória farmaceutickej firmy, výskumníčka, ktorá je od detstva hluchá a rozhodla sa podstúpiť so šamanom liečbu. Šaman ju berie na cestu. Žena leží v absolútnej tme na posteli a Perkins sedí pri nej. Keď chce s ňou komunikovať, musí jej hovoriť priamo do načúvacej pomôcky, pretože tá dokáže rozpoznávať slová len do nejakých 20 cm vzdialenosti.

Perkins sa ženy pýta, ako vyzerá tá cesta, ktorú práve prežíva. Najprv hovorí priamo do pomôcky no postupne sa začne vzďaľovať, až nakoniec stojí pár metrov od postele – a žena ešte stále počuje jeho otázky a odpovedá mu… Hovorí, že šaman ju vzal do minulosti, do detstva, kedy počula niečo, čo nechcela počuť, čo ju tak hlboko zranilo, že to nedokázala ďalej počúvať – a vtedy sa začal strácať jej sluch. A Perkins sa jej pýta cez celú miestnosť a žena ho napriek tomu počuje.

Pre príslušníka západnej kultúry je možno ťažké uveriť, že sa ľudia menia na jaguárov alebo že letia cez himalájske ľadovce, len aby boli s Dalajlámom, ale dokážeme akceptovať zázraky, ktoré sa objavujú niekedy pri liečení chorôb. Ale aj to je súčasť zázraku shapeshiftingu, zmeny formy. Perkins hovorí, že shapeshifting sa deje na troch základných úrovniach:

  • bunkovej
  • osobnej a
  • inštitucionálnej.

Bunková úroveň zmeny formy je to, čo sme už spomínali: ľudia sa menia na jaguárov, premiestňujú (translokujú) sa v priestore alebo sa liečia zo zdanlivo neliečiteľných fyzických podmienok. Fyzické zmeny formy sa nám dejú všetkým a po celý čas – proces starnutia nie je nič iné než fyzická zmena formy na bunečnej úrovni. Podobne chudnutie alebo priberanie, zahojenie rezných rán – všetko je to súčasť fyzického shapeshiftingu na úrovni buniek.

Osobné zmeny formy sú u nás rozšírené. Psychológovia s nimi pracujú denne. Je to o tom, že v sebe vydolujeme tie časti osobnosti, ktoré práve potrebujeme (“hrdina”, “bojovník”, “učiteľ”), alebo sa zbavujeme tých častí osobnosti, ktoré nás brzdia (napr. “fajčiar”, “pijan”, “hysterka”). Každý proces sebarozvoja sa zakladá na osobnom shapeshiftingu: vojdeme do seba, rozhodneme sa, kam sa chceme dostať a potom začneme postupne shapeshiftovať, kým daný cieľ nedosiahneme. 🙂

Tretia úroveň je inštitucionálny shapeshifting a pre našu kultúru je to v súčasnosti najvýznamnejší shapeshifting, ktorým práve prechádza. Je to zmena spôsobu, akým celá spoločnosť vníma sama seba a svojich jednotlivcov. Menia sa podniky, menia sa vlády, sme citlivejší na veci, na ktoré potrebujeme byť viac citliví ako doteraz. Za všetkým stoja shapeshifteri v inštitúciách.

Ono je vlastne pravda, že jeden typ zmeny formy vedie často k ostatným typom zmeny formy. Vo všeobecnosti si inštitucionálny shapeshifting vyžaduje prinajmenšom osobný shapeshifting a niekedy aj bunkový shapeshifting.

Vezmem to na mojom príklade. Moja cesta začala niekedy hlboko v minulosti, ale ako “cesta” sa začala rysovať až vtedy, kedy u mňa došlo k shapeshiftingu na bunkovej úrovni – kedy sa zdravé telo zmenilo z ničoho nič na rakovinu a potom zasa po istom čase na takmer-zdravé telo… V tomto procese u mňa vyštartoval osobný shapeshifting a ten ešte stále beží. Ale súčasne som začala písať blog (po zistení bunkového shapeshiftingu smerom k chorobe) a cez blog som (možno) nakopla zopár iných ľudí na podobnú cestu – pomohla som im začať ich osobný shapeshifting. A spoločne, ako sme rozmiestnení medzi inými ľuďmi, pravdepodobne každý deň u niekoho iného štartujeme podobný proces premeny… čiže osobný shapeshifting začína postupne nadobúdať úroveň inštitucionálneho shapeshiftingu, aj keď tento je ešte veľmi málo viditeľný. (Bude viditeľnejší, len čo sa založí nejaká helar-sekta. 😛 Ale to mi verte: len čo sa takáto sekta založí, poznám jednu osobu, ktorá v nej zaručene nebude – ja sama! 😆 )

A na adresu západných pochybností o shapeshiftingu, kedy ľudia vravia, že ide o dávno zabudnutú schopnosť ľudstva, Perkins odpovedá:

“Robil som sám bunkový shapeshifting a videl som šamanov robiť bunkový shapeshifting, napríklad u tej hluchej chemičky, ktorú som spomínal. Nie je to nič zabudnuté. Každý to dokáže. Všetko je možné. Ibaže shapeshifting nie je intelektuálny proces. Neprichádza z toho, že mozog niečo pochopí. Prichádza od srdca. Takže najlepšie sa naučí tak, že ho jednoducho začneme robiť.”

Článok je súčasťou šamanských zručností shapeshiftovania

Povedz svoj názor