Robíme voňavé sviečky (z internetu)

Vianočný čas je čas plný vôní. Jedličky, smreky, borovice, vianočné pečivo, to všetko vyžaruje vôňu. A my Vás naučíme, ako môžu vôňu vyžarovať aj sviečky.

R: Čo všetko treba na zhotovenie voňavých sviečok?
F: Potrebujeme balíček tých najobyčajnejších bielych sviečok bez glazúry. Môžeme použiť aj kahance, ktoré sa pália na hroboch počas Pamiatky zosnulých, musia byť z bieleho parafínu. Potom potrebujeme voňavé korenie, najlepšia je pravá vanilka a škorica, potom klinčeky, borievky, možno použiť usušené šípky, z cudzokrajného korenia badián. Ďalej potrebujeme vhodné poháre z hrubostenného skla rôznych veľkostí, drevené špajdle a ohňovzdornú nádobu na rozpúšťanie parafínu.

R: Aký je postup?
F: Keď máme všetok materiál pripravený, biele sviečky nalámeme na niekoľkých miestach a vytiahneme z nich knôty, ktoré tiež použijeme. Na každý knôt pripevníme z jednej strany ťažidlo. Bude to väčší gombík, kovová matica a pod. Druhú stranu knôtu omotáme okolo drevenej špajdle a toto celé vložíme do pohára. Knôt musí byť napnutý a umiestnený v strede. Napnutie knútu poistíme napríklad kolíčkom na sušenie bielizne. Kým sme si pripravovali knôty, roztápal sa parafín pri nízkej teplote v nádobe na šporáku alebo v mikrovlnnej rúre.

R: Ako sa leje parafín do pohára?
F: Leje sa postupne a ďalšia vrstva až vtedy, ak spodná je už stvrdnutá. Prvou vrstvou zafixujeme spodok knôtu. Keď je už skoro tuhý, zatláčame doň po obvode pohára zvolené korenie. Počkáme až stuhne a nalejeme ďalšiu vrstvu parafínu. Takto pokračujeme až po vrch pohára, pričom striedame druhy voňavého korenia. Keď máme drobné halúzky ihličia, môžeme pridať aj to.

R: Keďže parafín tuhne rýchlejšie po krajoch pohára, vytvorí sa po stuhnutí v strede pri knôte priehlbina, ako ju treba odstrániť?
F: Zalejeme ju parafínom, ktorý už v nádobe pomaly tuhne, tak sa nám podarí docieliť vrch sviečky rovný. Ak nechceme sviečky vyberať z pohára, sviečky sú hotové a môžeme ich ukladať na slávnostne vyzdobený vianočný stôl pred tanier. Ak chceme mať sviečky bez pohára, treba každý pohár so sviečkou opatrne vložiť do horúcej vody. Keď sa začne topiť parafín pri stene pohára, vytiahneme sviečku za knôt a dáme ju na pijavý papier dotuhnúť. Potom ju môžeme použiť na ako hore.

R: Parafín má však nepríjemnú vlastnosť, že na pokožke rúk hneď tuhne a ťažko sa odstraňuje, ako to robíte Vy?
F: Všetka manipulácia sa musí robiť drevenými špajdlami, prípadne na ruky si dať gumené alebo plastové rukavice. Voňavá sviečka po zapálení, keď sa parafín začne roztápať a je horúci, uvoľňuje vôňu použitého korenia a umocňuje tým vianočnú atmosféru.

(Zdroj: Eva Ferková Vasilová, Rádio Slovensko)

Povedz svoj názor