Šamanskí sprievodcovia: Líška

Líška stelesňuje chytrosť (na rozdiel od “obyčajnej” múdrosti), maskovanie sa a opatrnosť.

Líška patrí k psovitým šelmám, žije v lesoch a na hranici lesa a polí, najčastejšie býva ryšavá s dlhým, huňatým chvostom. Žije v skrytku, loví väčšinou v noci a pod rúškom noci si trúfne za korisťou aj do husto osídlených oblastí. Loví najčastejšie drobné hlodavce, vtáky, husi, hydinu, malé srnky alebo domáce zvieratá, ale žerie aj rastliny, bobule alebo ovocie. Kúsky svojej koristi si ukladá v brlohu ako zásobu. Dni trávi v brlohu, ktorý je často v suchých, chránených skalnatých puklinách, jaskynkách, v raždí, v zarastených hlinených previsoch alebo pod zemou. Začiatkom roka si líšky hľadajú partnera a koncom apríla vrhnú tri až osem líščat. Tieto vychovávajú v podzemných norách s viacerými východmi. Líšky sa dožívajú 10 až 12 rokov. Ich pochôdzky po revíre bývajú skôr krátke, svojho revíru sa držia a žijú buď osamotene alebo v trvalých pároch.

Japonský boh ryže Inari sa zobrazuje medzi dvoma líškami, ktoré sú jeho poslami. V niektorých častiach Japonska sa líška sama považuje za boha ryže a ochrancu blahobytu a hospodárstva. Z bájok poznáme líšku ako zosobnenie prefíkanosti (to je to, čomu radšej hovorím “chytrosť”, pretože v slovenčine je prefíkanosť negatívne slovo) a zákernosti a je známa svojou schopnosťou obalamutiť slovami a vymýšľať si rôzne úskoky. V iných príbehoch zas vedie duše po spletitých cestičkách, ktoré nik nepozná ako ona. Ako zviera zasvätené Bohyni sa stará o vyrovnávanie síl v prírode. Spája sa s runou Dagaz, ktorá predstavuje úplné prebudenie a spojenie svetla a tmy, prípadne iných protikladov alebo kúskov mozaiky. Táto runa pomáha ľuďom pri prijímaní správ zhora vo forme magickej inšpirácie a pri pochopení zdanlivých paradoxov.

Líšku sledujeme po kľukatých chodníčkoch hlboko do nášho vnútra a tam čelíme našim tieňom a temným stránkam. S jej pomocou vnútri odhaľujeme doteraz nevyužité energie a potenciály. Keď líška vstúpi do nášho života, prichádza ako chytrý, svetaznalý vodca našej duše v temnom lese tieňov. Líška je samotár a preto neprivádza do nebezpečenstva nikoho iného okrem seba. Má silne vyvinutý inštinkt, ktorý ju vedie po tmavých chodníčkoch duše. Tu odvážne a s plným nasadením vyráža na lov stratenej sily, aby si ju prinavrátila späť. Pomáha nám oslobodiť našu energiu z pazúrov démonov, pretože nepozná strach zo skreslených predstáv a vnútorných hororov duše. Nenechá sa oklamať formou či výzorom a už vonkoncom nenaletí na pretvárky. Vie, kde možno nájsť stratené kúsky duší, a vie i to, ako si ich vybojovať späť. Keď na ňu útočia, šikovne sa útokom vyhne.

Ľudia s líščou medicínou (teda s líškou ako spirituálnym sprievodcom) vedia celkom presne určiť, kde majú slabé miesta a diery v energetickom poli, vedia uvoľniť obrovské sily a priniesť späť ukradnuté alebo stratené kúsky duší a týmto spôsobom navodiť liečenie. Potrebujú sa na to stiahnuť do ústrania, do svojho domova, a regenerovať; ich samoliečiaca schopnosť je obrovská. Majú dobrý nos na všetky typy pretvárky a falše a majú silu a odvahu kráčať svojou cestou, riadiť sa sebou samými a zostať si vernými. Sila líšky sa často nesprávne interpretuje – ale to tiež patrí k jej šikovnému maskovaniu.

Líška je teda majster maskovania, ktorý sa vydáva v noci na lov sily, múdrosti, potravy a skúseností, pričom sleduje cestičku svojej vlastnej duše (intuíciu). Upozorňuje nás na skrytý hlas v nás, ktorý pozná všetky odpovede. Pri love je líška veľmi vynaliezavá a kreatívna, často sa tvári ako zdochlina, len aby k sebe prilákala korisť celkom blízko. Alebo pozoruje korisť zo skrýše a vyčkáva na ten najlepší okamih – keď nie dnes, tak zajtra alebo pozajtra. Vždy má na zreteli svoj cieľ, ale nemá vytýčenú pevnú cestu k nemu a preto má možnosť voliť si rôzne postupy.

Líška je verný partner s črtami individualistu – je predvídavá a plánuje vopred, ale svoje skúsenosti zbiera radšej sama. Jej deti vyrastajú v bezpečí a v plnej starostlivosti. Líška sa chráni tým, že ustúpi a skúsi novú cestičku. Pohybuje sa na hranici medzi svetmi a vie, kde sú brány k podvedomiu. Ukazuje nám naše schopnosti, talenty a potenciál, aby sme ich mohli prebudiť a začať využívať.

Zo svojej temnej stránky prináša líška:

  • zákernosť, úklady, prefíkanosť a podrazy
  • sústredenie sa len na vlastné výhody na úkor ostatných, pričom voľba prostriedku na dosiahnutie cieľa je celkom nedôležitá
  • únik energie následkom nespracovaných tieňov a tráum
  • skrytý hnev a pomstychtivosť, túžbu po odplate alebo strach, že budeme o niečo ukrátení
  • strach, že nás neuznajú ako to, čo skutočne sme
  • pocit “nepatrenia”, neprináležania
  • nevraživosť a úsilie poškodiť druhých, aby sme vyzdvihli sami seba.

S líškou sa spájajú:

  • staré zenové umenie boja, ktoré pracuje s energiou (napr. tai chi)
  • lebka líšky slúži na privolávanie rád od prírodných síl (keď sa dostaneme do kontaktu so zvyškami líšky, mali by sme zvieraťu vzdať hold)
  • amulet z líšky prináša vnútorné vedenie, ochranu a schopnosť stanoviť si svoje medze
  • kameň: citrín, zlato, chalcedón
  • farba: červená, biela, čierna, svetlomodrá, tmavomodrá
  • Elementy: Oheň, Vzduch, Zem, Éter
  • symboly: pentagram, runa Dagaz, mesačný srp a hviezda
  • sen: keď líška príde do sna, znamená to cestu do vlastného vnútra, do Spodného sveta, do sveta predkov alebo do našich minulých životov; nepoužívaný potenciál sa pýta na svetlo božie
  • afirmácia: “Môj život je pod ochranou a sila sa vracia ku mne späť.”
Súčasť cyklu o šamanských sprievodcoch

2 thoughts on “Šamanskí sprievodcovia: Líška

Povedz svoj názor