Šamanskí sprievodcovia: Vážka

Vážka stelesňuje vývoj, zmenu a ochranu.

Vážka je krídlatý, silný, mäsožravý hmyz tropického pôvodu, ktorý sa usadil aj v iných oblastiach, vždy v blízkosti vody: pri jazerách, vodopádoch, rybníkoch, mokradiach a v bačorinách. Má dva páry silno žilkovaných krídel, výrazne dlhý štíhly “zadok” a vypuklé oči. Je to teritoriálny hmyz, ktorý svoje územie bráni. Larvy vážky sa nazývajú nymfy a žijú výlučne vo vode. Majú špeciálny masku, ktorou zachytávajú korisť. Na konci štádia larvy vylezú z vody, zhodia blanku, ktorou sú pokryté, vysušia si krídla a je z nich plne funkčná vážka, ktorá ešte rastie a postupne sa vyfarbuje.

Vážka spája elementy Voda a Vzduch. Narodí sa vo vode, vyvíja sa vo vode, potom vodu opustí a vznesie sa do vzduchu. V angličtine sa vážka nazýva “dragonfly”, teda “dračia mucha”. To má pôvod v legende, podľa ktorej mal drak čarovnú moc, ktorú však nesmel zneužiť: prinášal svetlo a múdrosť a mágiu, schopnosť premieňať sa na iných tvorov a v ohnivom dychu mal aj oklamanie zmyslov. Jedného dňa ho kojot vyzval, aby sa premenil na vážku. Vtedy prišiel drak o všetku svoju čarovnú moc, pretože ju použil na to, aby niekomu dokazoval svoju čarovnú moc. Iný príbeh hovorí zas o Atlantíde, kde vážka strážila starú múdrosť. Ale Atlantíďania zneužili jej schopnosti, experimentovali so svojimi vedomosťami a nakoniec prišli tak o svoju moc, ako aj o svoj kontinent.

Vážka pripomína osud Atlantíďanov, prináša ich múdrosť ale súčasne aj varuje pred jej zneužitím. Prináša poznanie z hlbín minulosti, schopnosť sám seba prerásť a návrat starej múdrosti do nového cyklu. Dáva nám silu ovládnuť naše city a tak rozvíjať svojho bojovného ducha. Pretože je úzko spojená s vodou a jej živočíchmi, predstavuje aj silu intuície a rýchle a presné konanie na jej základe. Vďaka tomu dokážeme veci pochopiť aj bez slov a dokážeme rozpoznávať hranice vecí, pocitov a myšlienok.

Svojimi náhlymi zmenami smeru počas letu symbolizuje aj umenie odpútavať pozornosť v boji a pri ochrane nášho “územia”. S vážkou máme navyše možnosť rozpustiť svoje staré karmické dlhy a zbaviť sa starých záväzkov, ktoré nám už dnes neslúžia. Dáva nám schopnosť meniť svoj tvar a silu kráčať ďalej po ceste, hoci je spojená s premenou a zánikom starého.

Pre Číňanov predstavuje vážka leto. Je národným emblémom Japonska, pretože sa tvarom podobá na japonské ostrovy. Stelesňuje rýchlosť a prudkú, ničivú silu.

Zo svojej temnej stránky vážka predstavuje:

  • nestabilitu
  • nespoľahlivosť
  • citový chlad a odťahovanie sa od iných ľudí
  • stavanie hmoty nad ducha
  • sebapresadzovanie
  • perfekcionizmus
  • pretvárku.
Súčasť cyklu o šamanských sprievodcoch

2 thoughts on “Šamanskí sprievodcovia: Vážka

  1. Úžasné…. myslela som si, že som vážku nejak zle vnímala keď že som stále v štádiu hľadania “svojich” zvieratiek… Teším sa, držím všetkým palce… Lenka S.

    Páči sa mi

Povedz svoj názor