Šamanskí sprievodcovia: Moľ

Mole symbolizujú zosnulé duše, viazanosť a stavy “medzi”.

Existuje nesmierne množstvo moľov. Rozšírené sú po celom svete. Krídla mávajú sivé a sivastohnedé vzorované a žijú až dva týždne. Prechádzajú tými istými vývojovými štádiami ako motýle, avšak v porovnaní s motýľmi sú malé. Sú obávanými škodcami, pretože vyžierajú diery do šatstva a znehodnocujú potraviny tým, že do nich kladú vajíčka.

Mole predstavujú život, ktorý sa čoraz viac zamotáva v materiálnej realite, ktorý je spútaný a zanecháva viditeľné stopy škôd a ničenia na Zemi. Preto sa moľ nemôže nikdy dostať celkom do svetla, hoci symbolizuje snahu ísť za svetlom – svetlo ho priťahuje, obletuje ho, ale nemôže ho dosiahnuť. Ako nočná bytosť symbolizuje podvedomie a podvedomé konanie. Vyžieranie dier do šatstva predstavuje diery v šate duše. Mole stelesňujú ľpenie na starom, prekonanom a nefunkčnom. V Biblii predstavujú pominuteľnosť svetských statkov.

Moľ často symbolizuje spojenie s mŕtvymi, ktorí ešte nepochopili, že sú mŕtvi a nevedia sa vzdať Zeme a svojho niekdajšieho života. Zaviazli na medzistupni, z ktorého svojou vlastnou silou nedokážu nájsť svetlo.

Keď sa nám v živote začne zjavovať moľ, je načase zastaviť sa a preskúmať svoje tienisté stránky: čo nás ešte spútava? Čoho sa držíme zubami-nechtami? Čo nám bráni pohnúť sa ďalej? Veľmi často natrafíme na emócie ako hnev, krivdu, túžbu po odplate. Takisto by sme sa mali pozrieť do sveta tieňov, či v ňom neblúdia nám blízke bytosti, ktoré nedokážu nájsť svetlo a čakajú na našu pomoc. Moľ nás učí zmene, vykúpeniu, odpusteniu, pokore pred životom.

Zo svojej temnej stránky predstavuje moľ:

  • ľpenie na starých veciach
  • nevyriešené staré vzorce správania a nedoriešené city
  • hnev, trpkosť, ukrivdenie
  • slepotu v konaní
  • podvedomé konanie.
Súčasť cyklu o šamanských sprievodcoch

1 thoughts on “Šamanskí sprievodcovia: Moľ

  1. 😯 Toto by vysvetľovalo prečo som dnes v sne strašne plakal pri hrobe našich blízkych. Bol som rád že som plakal, užíval som si to. Bolo to oslobodzujúce. Ešte že viem na čo odkazujú 🙂 = lipnutie na starom a majetkoch. 😕

    Páči sa mi

Povedz svoj názor