Kryptonit už nie je výmysel – ale volať sa bude jadarit

jadaritKryptonit už nie je len výmysel autorov príbehov o Supermanovi. V jednej srbskej bani objavili nový minerál so zložením ako z filmu. Podľa filmu a komiksov bol kryptonit záhadným nerastom z hrdinovej rodnej planéty, ktorý mu bral silu, keď bol vystavený žiareniu z jeho veľkých zelených kryštálov.

Objavený minerál je však biely a neškodný, uviedol mineralóg londýnskeho múzea prírodnej histórie Chris Stanley. “Bohužiaľ, nie je zelený a ani nežiari – aj keď bude reagovať na ultrafialové svetlo fluoreskujúce ružovo-oranžovo,” poznamenal.

Neobvyklý minerál objavili výskumníci z banskej spoločnosti Rio Tinto a vzhľadom k tomu, že sa im ho nedarilo zaradiť, požiadali o pomoc s identifikáciou aj Stanleyho, píše o tom na svojich internetových stránkach televízia BBC. Ten potom urobil analýzu a bol šokovaný, keď zistil, že rovnaké zloženie už niekde existuje – v sci-fi literatúre.

V angličtine ide podľa Stanleyho o “sodium lithium boron silicate hydroxide”, čo je rovnaký názov, ako bol napísaný na schránke obsahujúcej Kryptonit, ktorý vo filme Návrat Supermana ukradol Lex Luthor z múzea.

Skôr biely ako zelený

“Nový minerál neobsahuje fluór (ako je to vo filme) a je skôr biely ako zelený, ale vo všetkých ostatných aspektoch jeho chemické zloženie zodpovedá zloženiu nerastu obsahujúceho kryptonit,” dodal britský expert.

Minerál je relatívne tvrdý. Jednotlivé kryštály sú veľmi malé – merajú menej ako päť mikrónov (mikrón je milióntinou metra). Rozlúštenie jeho atómovej štruktúry by si vyžadovalo okrem iného využitie vyspelých zariadení v kanadskej Národnej výskumnej rade aj asistencie ďalších expertov – Pamely Whitefieldovej a Yvona Le Pagea.

“Znalosť kryštalickej štruktúry látky umožňuje vedcom vypočítať ďalšie fyzikálne vlastnosti tohto materiálu, ako sú elasticita alebo termochemické vlastnosti,” uviedol Le Page. Vďaka nim potom mohli určiť, že ide o špecifický materiál. To, že sa bude zloženie zhodovať s fiktívnym Kryptonitom, je podľa neho “náhodou, ktorá sa stáva raz za život”.

Minerál na základe medzinárodných pravidiel nemôže byť označovaný ako kryptonit, pretože nemá nič spoločné s kryptonitom – jedným z plynných prvkov obsiahnutých v periodickej tabuľke prvkov. Namiesto toho sa bude pravdepodobne volať jadarit (AJ: jadarite). Názov odkazuje na miesto, kde sa zmieňovaná baňa nachádza, teda na Jadar (Srbsko).

Zdroj1, zdroj2 (aj video v angličtine)

Povedz svoj názor