Pre lepšie porozumenie: Krišna

Groover nám poslal nový článok o hinduistickom bohovi/avatarovi Krišnovi:

Tento krát sa posnažím podať učenie véd novým výkladom s ohľadom na teóriu a chápanlivosť tohto blogu aby sa dalo viac pochopiť aj z hľadiska inteligencie a nie čistej oddanosti ( bhaktijógy ) ktorá je najrýchlejšou cestou k poznaniu. Ja som však natoľko podľahol bhaktijóge že sa to vždy otočí len k čistej Bhaktijóge. Poznanie sa transformuje potom na oddanosť čím končia individuálne činy jednotlivca. Budem sa snažiť byť čo najohľaduplnejší no pri tom nechcem odbočiť od pravého zmyslu véd a ich poslania.

Védy vychádzajú z dogiem ktoré sú produktom viery a z časti aj dokonalého poznania ktorého empíriu, zmyslovú či logickú danosť si v určitom bode nedokážeme overiť. Toto poznanie sa týka buď viery alebo realizácie. Pričom viera je prvé štádium a záleží od vierohodnosti či intuície vybrať sa určitou cestou. Tie plynú z našeho úsudku a všetkých predošlých činov,  karma.

Najprv vysvetlím postupnosť nadriadenosti vo všetkom. Nedá sa to ľahko chlievikovať lebo je to omnoho zložitejšie a poprepletávané hlavne v prvých atribútoch. Berte to len ako stručný náčrt aby som mohol ďalej vysvetľovať význam véd. Postup ide z hora od najnižších po najvyššie nadriadených aspektov dole.

Hmota:  dočasné
Integrita, hmotná schránka: dočasné
Činné a nečinné zmysli: dočasné
Myseľ: dočasné
Inteligencia: dočasné
Falošné ego: dočasné
Vedomie: dočasné
Duša: večné
Nadduša:  večné 🙂

A teraz k tomu čo sme my. Nie sme ego ani inteligencia či vedomie. Sme duša. Jednotná individuálna duša. Ostatné javy ktoré sa okolo nás dejú sú všetky časťou absolútna a Nadduše. Toto sa nedá pochopiť inteligenciou, dá sa to iba prijať a následne chápať logiku tejto veci. Tým že to prijmete sa oslobodíte od lipnutia na nižšie spomínaných javov ktoré sú aspekty Nadduše ktorá ich tvorí.

Duša je vždy a za každých okolnosti odkázaná na všetkých ostatných javov ktoré pramenia z Nadduše. Pomocou týchto javov spoznáva aj sama seba a svoju súčasť, individualitu a neskôr aj svoj vzťah k nim. Neviem možno ju vy voláte vyššie Ja alebo sa už zato považujete čo je dobré 🙂 . Mali by ste vedieť že vy ste duša a to nie je konanie tela ale to čo následne svojim rozhodnutím mení konanie nižšie spomínaných atribútov. Ezoterici sú v tomto chytrí a preto myslím že bod ohľadom duše chápu.

Prvý problém nastáva totiž v tom že duša pri styku z ostatnými aspektmi Nadduše začne robiť vzťah vlastníctva, závislosti a potreby čím zabúda na svoj prvotný večný vzťah a to je oddanosť. Pre dušu je tento vzťah samozrejmosťou. Pre falošné ego, inteligenciu a myseľ už však nie. Prečo sme teda v stave v ktorom to nie je samozrejmosť ?

Odpoveď je jednoduchá a zároveň zložitá. Sme upútaný tým čím nie sme a na základe toho tvoríme vikarmu, činy ktoré uspokojujú falošné ego čiže niečo čím nie sme tiež. My však máme priamy vstup a cez vedomie vnímame tieto všetky aspekty a tak sa stalo že sme sa nechali týmito vecmi ovplyvniť a tak padli do ilúzie.

Podstatou duše je aj to že je večne blažená a preto chce neustále tento svoj stav udržať 🙂 V matérii sa však stáva to že je pomýlená hmotou a zabúda na tento svoj večný vzťah voči Nadduši a tak miesto toho aby bola oddaná Nadduši priľne k nižšie spomínaním atribútom pretože prinášajú rýchlejšie ukojenie jej pravého stavu teda blaženosti. Tohto stavu dosiahla slobodným rozhodnutím osamostatniť sa a v tomto stave ostane dovtedy kým si neuvedomí že sa chce vrátiť späť k svojmu večnému vzťahu voči Nadduši. Krišna dáva každej duši slobodnú vôľu a len z duše môže prísť tento impulz vyvinúť túžbu zaujať svoje prvotné stanovisko oddanú službu mimo svojho ega. Tým sa oslobodí od nižších aspektov Krišnovej energie ktoré ju zmiatli. Krišna si je absolútne vedomí toho ako čo a prečo duša robí rozlične činnosti. Každý je v hmotnom svete odmenený do tej miery ako sa odovzdal Nadduši. Krišna je priateľom každej duše. A v Nadduši je ciel každej duše. Už len to že sa chce duša vyslobodiť z pút hmoty a zatúži vrátiť sa k nemu je veľmi veľký úspech a z takýmto cieľom zaručene skôr či neskôr dôjde ku Krišnovy 😉 . Iba duše ktoré chcú neustále dosahovať individuálne výkony a vlastnú nezávyslosť musia neustále čeliť prekážkam a klamu rôznych nižších atribútov čím sa viac a viac zaplietavajú do nezdravých činov.

Pritom ak by mala duša verné poznanie tak zistí že Nadduša, Krišna odmeňuje každú dušu do tej miery ako sa mu odovzdá a tak aj prejde k šťastiu po ktorom tak dlho túžila. Každá duša má svoj vzťah k Nadduši svojim individuálnym spôsobom a niektoré sú natoľko v ilúzii že na tento vzťah úplne zabudli. Kým sú okúzlené jeho nižšími aspektmi tak budú tužiť pracovať skôr pre seba ako pre Krišnu čo je v tom dôsledku pochopiteľné ale nie správne. Nikdy však nie je neskoro. Stačí len úprimné rozhodnutie a všetko sa môže zmeniť. Krišna je najväčší priateľ každej duše a vedzte že keď niečo milujete tak je to vždy len z Krišny a preto je on hoden všetkej vašej lásky lebo on na vás nikdy nezabudol. Aby to nebolo zas len celé o Bhaktijóge tak načrtnem dianie celkovo.

Duša môže mať záchytné body v rôznych Krišnových aspektoch a na tom si budovať svoje ciele. Tie už však nebudú v duchu oddanej služby ale v duchu individuálneho dozrievania ktoré sa pripadne môže skončiť bhaktijógou no bola by to omnoho dlhšia cesta. Napríklad keď niekto stojí o to zvyšovať si len svoju inteligenciu či upevňovať si moc svojho ega tak je lapený vo svojom vlastnom úsudku a predstavy ideálnej hodnoty. Na toto všetko buď človek môže prísť sám alebo z véd či z inak životnými skúsenosťami ktorými ho podľa karmi obdarí život počas jeho životov. Démonske kvality sú tak akékoľvek kvality ktoré zvedú duše z tejto cesty návratu. Ego sa môže rozhodnúť isť svojou individuálnou cestou mimo oddanej služby a dosiahnuť mnoho pokiaľ je v kvalite dobra. Každá taká činnosť je vždy v osobnej zodpovednosti voči sebe. Krišna nie je zodpovedný za jednanie duší v tomto hmotnom vesmíre. Tie majú nárok chovať sa podľa svojho spôsobu uváženia no sú vždy pod vplyvom určitých pravidiel ktoré platia pre všetkých rovnako. Keď sa nimi naučia riadiť a zostanú v kvalite dobra tak môžu stále žiť v ako takej dobrej schránke no tým nenaplnia svoj vrcholný ciel.

Na záver už nemám asi nič čo by som chcel povedať a keby som povedal že sa nesnažím nikoho presvedčiť na vedomie Krišny tak by som zcela určite klamal 😀 . Len tak podotknúť aby každý lepšie prehodnotil prečo čo ako robí a aký si vyvinul svoj vzťah s celým svetom a Najvyššiou Osobou.

5 thoughts on “Pre lepšie porozumenie: Krišna

  1. myslim ze rozumiem.som rada,ze si svoj postoj vysvetlil takto,lebo ked som citala tie citaty,casto krat som nemala potuchy o com vlastne tocis.co sa logiky tyka,mam tam sice zopar nezrovnalosti,ale ak som spravne pochopila,o logiku tu nejde. skusam teda este z nejakeho ineho uhla, ten obrazok k clanku je taky slnecny,plny radosti,aj koment slobodnej cesty (aspon tak si predstavujem festival gauranga,hoci som este na ziadnom nebola),videjko s fotkami sice tiez pekne,ale uplne opacnym sposobom. Ako den a noc.tak ak si mam tie dojmy sformulovat,tak aj jedno aj druhe je blizsie ku krisnovi,len kazde z opacnej strany.nuz a ked je krisna vsetko, je nekonecne mnoho stran odkial sa k nemu priblizit.

    Páči sa mi

  2. Groover,

    Nik ma kedysi priviedol na to, že ty si bhakti jóga. Vtedy som si zisťovala, čo to vlastne je, a na jednej stránke (http://www.swamij.com/four-paths-of-yoga.htm) som si našla ich popis vrátane čohosi, čo ti sem nakopírujem. Žiaľ, len po anglicky – nemám teraz čas prekladať to, ale ak angličtina nie je tvoja silná stránka, ty si už nejký spôsob istotne nájdeš alebo ti to niekto z čitateľov preloží:

    We can’t abandon the others: While it is definitely true that we each have predispositions towards one or another of the four paths of Yoga, we cannot really avoid or abandon the others.

    Jnana Yoga: While Jnana Yoga deals with knowledge, wisdom, introspection and contemplation, everybody has a mind and at some point will need to examine it, wherein quiet reflection naturally comes.

    Bhakti Yoga: All people will experience emotions such as love, compassion, and devotion at points along the journey, regardless of which of the four paths of Yoga is predominant.

    Karma Yoga: Nobody can live in a body and the world without doing actions. Even a renunciate living in a Himalayan cave has to do some form of actions, and thus, some degree of Karma Yoga is essential.

    Raja Yoga: Everybody will become still and quite from sadhana or spiritual practices, will naturally encounter and deal with attractions and aversion, and will meditate, thus touching on Raja Yoga.

    Pre mňa to má spoločného menovateľa so všetkou ezoterikou nezávisle od jej pomenovania: Vyváženosť. Rovnováha. Balans. Kompletný človek. 🙂 Ber alebo nechaj tak. 🙂

    Páči sa mi

  3. prave dnes som myslela na to, kto alebo co je vlastne Krishna a ze by som rada vedela vysvetlenie od niekoho, kto sa do toho sprta viac a intenzivnejsie, ako sa mne kedy chcelo 🙂

    takze touto cestou dakujem za objasnenie; pre mna sa to vyriesilo tym, ze “Krishna” je vlastne stav duse s nalepkou “vecna blazenost” 🙂

    Páči sa mi

Povedz svoj názor