Auripigment – hájime svoje záujmy

AJ: orpiment, NJ: Auripigment, Arrhenicum, Arsenblende, Arsenglas, Königsgelb, Operment, Rauschgelb, Reuschgeel, Sandarach, Schwefelarsen, Arsenikon, Auripigmentum, Oropiment, TalJ: orpimento, FraJ: arsenic jaune

Auripigment (alebo modernejšie orpiment) je minerál s obsahom síry a arzénu z triedy nekovových síranov. Je to zriedkavý minerál a najčastejšie sa nachádza spolu s realgarom. Práve osvetlením realgaru UV-svetlom vraj vzniká arzenik (As2O3), pararealgar (AsS) a auripigment. Väčšinou sa formuje v masách, preto sú kryštály auripigmentu zriedkavosťou. Obvykle je žltej, zatiahnutej farby, ale niekedy máva aj oranžové priesvitné kryštály. Čítala som, že tieto kryštály sú pružné, ale keď sa ohnú, strácajú svoju oranžovosť a priesvitnosť a stávajú sa matnými žltými. Meno má auripigment z latinského auripigmentum, čo značí „zlatej farby“.

Chemický vzorec je As2S3 alebo As4S6. Kryštálová štruktúra je monoklinická, špecifická hustota je 3.5, tvrdosť podľa Mohsa je 1.5-2. Na svetle sa rozpadáva, takže ho treba uskladňovať v úplnej tme. Pretože auripigment vzniká z realgaru, majú spoločné náleziská: Rumunsko, Peru, Japonsko, USA (Utah), Austrália a Rusko (doly Elbrusskij na Kaukaze).

auripigment-oranzovy.jpgMystické vlastnosti: Stimuluje intelekt, vnáša nám jasno do mysli a zlepšuje naše schopnosti vysvetľovania, dôvodenia a argumentovania. Je vhodný spoločník do debát, pri ktorých ide o hodne a potrebujeme si uhájiť svoje stanovisko.

Spája sa s čistotou, dobrotou a emocionálnou blízkosťou, s priateľstvom a novými zväzkami.

V Ázii sa používa auripigment ako farba – maľujú sa ním náboženské symboly na čelo. V tejto podobe nie je jedovatý.

V magických ceremóniách sa používa aj vnútorne, ale pre jeho vysokú jedovatosť mohli elixíry z auripigmentu zhotovovať len skúsení šamani. Používal sa ako elixír dlhovekosti a nesmrteľnosti, ale aj ako jed na krysy (zrejme voľne podľa hesla „kto prežije toto, prežije už všetko“ 😛 ).

Prináša pohyb a rast do vecí, ktoré boli po dlhú dobu obmedzené, a podnecuje ku konaniu. Prináša novú energiu do zatuchnutých vzťahov.

Vhodná pomôcka pri študovaní a príprave na skúšky.

Pomáha úspechu v biznise a zlepšuje jasnovidnosť.

Anglické zdroje ho spájajú s solárnym plexom, ktorý čistí a aktivuje, kým nemecké zdroje hovoria, že sa používa na Treťom oku.

Anglické zdroje ho priraďujú Rakovi, Kozorožcovi, Váham a Panne, nemecké zdroje hovoria, že je vhodný pre všetky znamenia.

Liečiace vlastnosti: Pri vonkajšom použití sa auripigment drvil na prášok a používal sa na liečenie problémov so sexualitou, často v spojení so stratou chuti do života. Takto vraj pomáha pri frigidite, problémoch s vaječníkmi a pri hormonálnych poruchách.

Anglické zdroje (Melody) ešte spomínajú blahodarné pôsobenie auripigmentu na pľúca, pečeň a žalúdok. Je to vraj dobrý zmierňovač stresu, pomáha pri pôrode a normalizuje zadržiavanie vody v organizme.

Špeciálne upozornenia:

  • Pokladá sa zvonka buď ako prášok, alebo ako kameň.
  • Kameň je totálne nevhodný na vnútorné použitie a na prípravu elixírov priamou metódou. Obsahuje arzén, je jedovatý a v minulosti sa používal ako otrava na potkany, takže by nemal prísť do kontaktu s jedlom. Elixíry z auripigmentu sa robia výlučne nepriamou metódou!
  • Auripigment je nestabilný na svetle, preto ho treba uskladňovať v tme. Na slnku sa rozpadá, preto sa vybíja v hematite a nabíja na kryštálovom zhluku.
  • V lúhu kália (KOH) sa rozpúšťa.
  • Pri zahrievaní sa sfarbí do červena.
  • V spojení s realgarom sa vibrácia oboch kameňov znásobuje a stimuluje tráviace a reproduktívne orgány. Táto kombinácia navádza uvážlivé jednanie a aktivuje koreňovú, sakrálnu a pupočnú čakru.
  • Jedovaté kamene ako realgar, krokoit, cinnabarit, auripigment a arzén nepatria do spálne!

3 thoughts on “Auripigment – hájime svoje záujmy

  1. Heli ahoj,
    taketo nieco mam doma, presne je to take ake je to na obrazku, aj s tym maticnym kamenom, len to moje je viac sirovejsie, lebo je to zltsie.
    Tak vravis, ze dat do spalne len ked sa chcem niekoho zbavit???? 🙂
    Poslem ti fotku mojho sirnateho kamienka.

    Páči sa mi

  2. Tiana25,

    malachit nie je “jedovatý” v tomto význame – najmä ak je obrúsený. Ak by púšťal prášok, tak do spálne nepatrí – nadýchanie sa malachitu vedie k veľkým zdravotným problémom. Ale okrúhliak alebo ohladený malachit je v poriadku. Ovšem elixíry z neho len nepriamou metódou!

    Páči sa mi

Povedz svoj názor